UZMANLIK ÇEVİRİSİ III (A ALANI)

İzlence Formu

Ders Adı UZMANLIK ÇEVİRİSİ III (A ALANI) Kod MTAL4115
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi NAZİFE ŞEBNEM SAYHAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı, uzmanlık alanı olarak hukuk bilgisi ve çevirisi dersi alan öğrencinin bu konuda kazandığı arka plan bilgisini de güncelleştirerek hukuk davaları ve ceza davaları arasında ayrımı öğrenmesi ve ceza davaları sürecinde her aşamada çevrilmesi olanaklı metinleri çeviri amaçlı çözümleyerek bu metinleri çevirebilmesidir. Derse öğrenciler dersin içeriğiyle bağlantılı olduğu sürece bitirme projelerinde kullanacakları metinleri de getirebilirler, bu metinler de zaman elverdiğince işlenir.

İçerik

Uzmanlık alanı olarak hukukun alt alanlarından ceza hukuku medeni hukukla karşılaştırılır. Aradaki benzerlikler ve farklar irdelenir. Ceza davalarında çeviri bağlamı olan belgelerden yola çıkarak arka plan bilgisi verilir ve bu alanda gerçek çeviri işleri uygulamalı olarak yapılır.

Öğretim Yöntemleri

Bilgi aktarımı, koşut metin çalışması, grup çalışması, özgün metinlerle yapılan çeviri çalışmaları, ödevlerin sınıf önünde değerlendirilmesi.

Kaynaklar

AYBAY, Aydın ; AYBAY, Rona Hukuka Giriş, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları 48, İstanbul, 2003.CREIFELDS, Carl Rechtswörterbuch, München: C.H. Bechs?sche Verlagsbuchhandlung, 1981. ERUZ, Sakine (2000) Çeviride ve Çeviri Eğitiminde Koşut Metinler, Rektörlük Yayın No. 4248, İstanbul ERUZ, Sakine (2003), ?Rechtstexte aus der Perspektive der Translationswissenschaft und Translationsdidaktik?, International Conference on Translation Studies in the New Millenium, Bilkent Üniversitesi. Blackwell-Gülen, Barbara/ Boztaş, İsmail/Veldhues, Christoph (Yay. Haz.), Ankara: Bizim Büro. s. 193-202 JESSNITZER, Kurt (1966) Der gerichtliche Sachverständige, Köln: Carl Heymanns Verlag JUNG, Lothar (1998) Rechtswissenschaft, Fachsprache Deutsch, Hueber: Ismaning MEYER/HÖVER (1977) Gesetz über die Entschädigung von Zeugen und Sachverständigen, Köln: Carl Heymanns Verlag RUMPF, Christian Einführung in das türkische Recht, C.H. Beck, München, 2004. Noter Yeminli Tercüman Beyanı Noterlik Yasası Yeminli Tercümanla ilgili maddeleri Ceza Yasası Ceza Muhakemeleri Usulu Kanunu Strafgesetzbuch Strafprozeßordnung Dersin konusuyla ilgili sair güncel metinler

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024