ÇEVİRİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı ÇEVİRİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Kod MTAL3151
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Öğr. Gör. ERKAN ÇOTUK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin temel amacı çeviriyle bilgi arasındaki ilişkinin kurulması ve yeterli ve güvenilir bilgiye ekonomik yoldan nasıl ulaşılabileceği konusunda yöntem bilgisi ve deneyim kazanılmasıdır. Öncelikle bilgi düzeyinin çeviriyi nasıl etkilediği ele alınmakta ve çeviri kararlarının neden bilgiye bağlı olduğu değerlendirilmektedir. Buna bağlı olarak nerede bilgi eksiğimizin olduğunun nasıl saptanabileceği üzerinde durulmaktadır. Bütün bunlar yöntemli bir araştırma süreci içinde değerlendirilmektedir.

İçerik

Çeviri uygulamalarına dönük araştırma bilgisini yöntemleştirmeyi amaçlayan bu ders, çeviri derslerindeki deneyimleri değerlendirmeye ve profesyonel çevirmenlik profilini kazandıracak bir yaklaşım kazandırmaya dönüktür. 6. dönemdeki Çeviride Bilgi Teknolojileri dersiyle yakından bağlantılıdır ve bazı içerikleri kesişmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Örneklemeli açıklayıcı bilgilerin aktarılması; bireysel çalışmalara yönlendirerek somut gözlem yaptırılması; farklı bireysel gözlemlerin karşılaştırılarak iç ve dış bakış karşılaştırması; öğrencinden sunum yapmasının istenmesi; düşünme soruları yöneltilmesi; ödevlerin ve arasınavların örneklerle sınıf önünde canlı olarak değerlendirilmesi.

Kaynaklar

- Snell-Hornby, M., Hönig, H.G., Kussmaul, P., Schmitt, P.A. (ed.). Handbuch Translation. Tübingen: Stauffenburg, 1999. (S. 160-163 arası ve S. 181-186 arası ) - Wilss, Wolfram. Übersetzungsfertigkeit. Anneherungen an einen komplexen übersetzungspra

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024