KÜLTÜR VE DÜŞÜNCE DÜNYASI

İzlence Formu

Ders Adı KÜLTÜR VE DÜŞÜNCE DÜNYASI Kod MTAL2018
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi HÜSEYİN YURTDAŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı kültür ve düşünce dünyasının geçirdiği aşamaları ilkçağdan postmodern döneme kadar özetlemektir. Düşünce ve kültürün gelişiminin dile, çeviriye, edebiyata, algılama ve değerlendirme biçimlerine nasıl yansıdığının öğretilmesi hedeflenir. Bu bilgilerin öğrencilerin çeviri tarihi ve çeviri kuramını öğrenmesini kolaylaştırır, düşünce ve kültür paradigmalarını tarihsel perspektifte kavramalarına olanak sağlar.

İçerik

İlkçağ Dönemin ve Düşüncesinin Temel Özellikleri Ortaçağ Dönemi ve Düşüncesinin Temel Özellikleri Rönesans Dönemi ve Düşüncesinin Temel Özellikleri Aydınlanma Dönemi ve Düşüncesinin Temel Özellikleri Modern Dönem ve Düşüncenin Temel Özellikleri Postmodern Dönem ve Düşüncenin Temel Özellikleri

Öğretim Yöntemleri

Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap

Kaynaklar

Ağaoğulları, Mehmet Ali ve Köker Levent. Kent Devletinden İmparatorluğa. İstanbul: İmge Kitabevi, [1994], IV. baskı 2004. Ağaoğulları, Mehmet Ali ve Köker Levent. Kral-Devlet ya da Ölümlü Tanrı. İstanbul: İmge Kitabevi, [1994], II. baskı 2000. Ağaoğulları, Mehmet Ali ve Köker Levent. Tanrı Devletinden Kral-Devlete. İstanbul: İmge Kitabevi, [1991], IV. baskı 2004. Bonard, Andre. Antik Yunan Uygarlığı. Çeviren: Kerem Kurtgözü, İstanbul: Evrensel Basım Yayım, 2004. 3 Cilt Çelgin, Güler. Eski Yunan Edebiyatı. İstanbul: Remzi Kitabevi, 1990. Erim, Müzehher. Latin Edebiyatı. İstanbul: Remzi Kitabevi: 1987. Eco, Umberto. Ortaçağı Düşlemek, çev.:ޞadan Karadeniz, İstanbul, Can Yayınları, 1997, [1996]. Gökberk, Macit. Felsefe Tarihi, İstanbul: Remzi Kitabevi, 5.basım 1985, [1961]. Gutas, Dimitri. Yunanca Düşünce, Arapça Kültür, Çev.: Lütfi ޞimşek, İstanbul: Kitap Yayınevi, 2003. Güçlü, Abdülbaki ve diğerleri (haz.) Felsefe Sözlüğü. Bilim ve Sanat Yayınları: Ankara, 2002. Özlem, Doğan. Kültür Bilimleri ve Kültür Felsefesi, İstanbul: Remzi Kitabevi, 1986. Pym, Antony. Translation Studies and Western Philosophy, The Companion to Translation Studies içinde, ed. Piotr Kuhiwczak ve Karin Littau, Multilingual Matters, 2002. Ronan, Colin A. Bilim Tarihi. Çeviren: Ekmeleddin İhsanoğlu-Feza Günergun, Ankara: Tübitak Yayınları, 2003.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024