18.YY YUNAN ÖYKÜSÜ

İzlence Formu

Ders Adı 18.YY YUNAN ÖYKÜSÜ Kod CYDE3026
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Öğr. Gör. MARİKA BEKAR PANDELARA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı 18 . yy. Yunan öyküsünü tanıtmaktır. Bu amaçla dönemin özelliklerini en iyi yansıtan seçilmiş metinler esas alınarak Yunanca olarak okunan alıntılardan edebi çözümleme yapılmaktadır. Katharevusa`nın temel gramerleri, bugünkü Yunanca ile ilişkileri ve yeni kelimeler öğretilir. Böylece aslı örnek metinler üzerinde manevi konular hakkında yorumlar yapılmaktadır.

İçerik

1750-1820 arasında katharevusa (temiz dil) dilinde düz yazının eserlerinden metinlerle Çağdaş Yunan Aydınlanma dönemi öğretilmektedir. Bu dönemde yazılmış eserler ve yazarlar. Bu dönemde yazılmış eserlerin dil ve üslup özellikleri.

Öğretim Yöntemleri

İlgili konular hakkında hazırlanmış notlar kullanılmaktadır. Yazarların eserleri ve hayatları hakkında öğrenciler tarafından ön hazırlıklar yapılır, derste anlatmalar, açıklamalar ve karşılıklı soru cevap olur. Ayrıca belli konulara grup çalışması yapılarak çalışılır.

Kaynaklar

Gramer notları. Ahilleos A. Tzartzanou, Grammatiki tis N.E.G. (Tis Aplis Katharevousas), 2.bsk, Kakoulidi, Atina 1945. Aristidou Kessopoulou, Leksilogikai kai Glossikai askiseis katharevousis, Periodiko Mathitis, Thessaloniki 1974. Adamantiou Korai, Prolegomena stous Arhaıous Ellines Syggrafeıs, MİET, Atina 1990. L.İ.Vranousi, Rigas Velestinlis, Syl.Diadosin Ofelimon Vivlion,Atina1963. Anonimou tou Ellinos, Elliniki Nomarhia,Kalvos, Atina 1980. Linos Politis, İstoria tıs Neoellinikis Logotehnias, MİET, Atina 1993. K.Th.Dimaras, ?To shima tou Diafotismou?(Aydılanma?nın sekli), İstoria tou Ellinikou Ethnous, t.11, Ekdotiki Athinon, Atina 1975, s. 328-359. K.Th.Dimaras, Neoellikos Diafotismos (Çağdaş Yunan Aydınlanması), 9.bsm., Ermis, Atina 2007. Kitromilidi P.?., İosippos Moisiodaks, ????, Atina 1985. Herkül Millas, Yunan Ulusunun Doğusu, İletişim, İstanbul 1994.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024