SİYASET SOSYOLOJİSİNDE TARTIŞMALAR

İzlence Formu

Ders Adı SİYASET SOSYOLOJİSİNDE TARTIŞMALAR Kod SSYJ7077
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ENES KABAKCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Siyaset Sosyolojisi'nin alanı ve kapsamı kavranacak, önde gelen kurucuların fikir ve eserleri tanınacak, bu alanda günümüzde ortaya çıkan yeni eğilimler hakkında bilgi sahibi olunacak, Batı'da ve Türkiye'de gerçekleştirilen uygulamalı çalışmalar hakkında fikir edinilecektir.

İçerik

Bu derste ideolojiler, çağdaş toplumsal hareketler, siyasal fikir akımları ve bunların güncel krizleri siyaset sosyolojisinin sağladığı kavramsal araçlar ve kuramsal yaklaşımlar ışığında tartışılacaktır. Tartışma temaları eşliğinde gerek Batı’da gerekse Türkiye’de ortaya çıkan ve siyaset sosyolojisine yön veren yeni eğilimler, kuramlar ve güncel çalışmalar değerlendirilecektir. Dersin merkezinde yer alacak temel sorunsal, iktidar ve meşruiyet meselesi bağlamında toplumsal ile siyasal arasındaki ilişki olacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Konferans anlatım, sunum.

Kaynaklar

- Louis Althusser, İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları, İthaki, 2006. - Carl Schmitt, Siyasal Kavramı, İstanbul, Metis, 2012. - Max Weber, Ekonomi ve Toplum, 1. cilt, Yarın yayıncılık, 2012 - Pierre Clastres, Devlete Karşı Toplum, Ayrıntı, 2011 - Ali Yaşar Sarıbay, Siyasal Sosyoloji, Der, 1996. - Nur Vergin, Siyasetin Sosyolojisi. Kavramlar, Tanımlar, Yaklaşımlar, Doğan Kitap, 2011. - Maurice Dugerger, Siyaset Sosyolojisi, İstanbul, Varlık - Theda Skocpol (ed.),Tarihsel Sosyoloji, İstanbul, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2000. - Theda Skocpol, Devletler ve Toplumsal Devrimler, Ankara, İmge, 2004.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024