OSMANLI TARİHİ KAYNAKLARI: KRONİKLER

İzlence Formu

Ders Adı OSMANLI TARİHİ KAYNAKLARI: KRONİKLER Kod SBIG7040
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ENSAR KÖSE
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Osmanlı tarihinin başta gelen birinci elden kaynakları kroniklerdir. Bu neviden olarak, Klasik dönemden 20. yüzyılda kadar her devre ait onlarca farklı eser mevcuttur. Bunlar lisans üstü araştırmalarda çok önemli yere sahiptir. Bu dersin amacı, öğrencilere belli başlı Osmanlı tarihlerini tanıtmak ve böylece literatür bilgisi kazandırmaktır.

İçerik

Bilinen ilk Osmanlı tarihlerinden (kronikleri) başlayarak, yüzyıllar itibariyle başlıca eserler sırasıyla işlenecektir. Osmanlı'da resmi tarih yazıcılığının başlamasında sonraki süreç ele alınacak; ayrıca bağımsız şekilde yazılmış Osmanlı tarihleri de tanıtılacaktır. İşlenen eserlere ait örnek metinler getirilip okuma çalışması da yapılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Ders sözlü anlatım, metin okuma ve soru-cevap ve tartışma teknikleriyle işlenecektir.

Kaynaklar

Franz Babinger, Osmanlı Tarih Yazarları ve Eserleri, Tercüme: Coşkun Üçok, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 1992; Bekir Kütükoğlu, Vekayinüvis: Makaleler, İstanbul Fetih Cemiyeti Yahya Kemal Enstitüsü Yayını, İstanbul 1994; Erhan Afyoncu, Tanzimat Öncesi Osmanlı Tarihi Araştırma Rehberi, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2009.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024