SOSYOLOJİ TARİHİ I

İzlence Formu

Ders Adı SOSYOLOJİ TARİHİ I Kod SOBHP305
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ENES KABAKCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Yeni bir bilim olarak sosyolojinin doğuşunu hazırlayan olaylar ve düşünürler (Vico, Montesquieu) ile disiplinin kurucu babaları diye tabir edilen ilk sosyologların (Comte, Marx, Tocqueville) düşünce, kuram ve kavramlarını incelemek; bu arada sosyolojik kuram, kavram ve terimlerin İngilizce, Almanca ve Fransızcalarını vermek

İçerik

Bu derste, yeni bir bilim olarak sosyolojinin doğuşunu hazırlayan olaylar ve düşünürler (Vico, Montesquieu) ile disiplinin kurucu babaları diye tabir edilen ilk sosyologların (Comte, Marx, Tocqueville) düşünce, kuram ve kavramlarını incelenmektir.

Öğretim Yöntemleri

Konu anlatımı

Kaynaklar

- Alan Swingewood, Sosyolojik Düşüncenin Kısa Tarihi, çev. Osman Akınhay, İstanbul, Agora Kitaplığı, 2010. - Jonathan H. Turner, Leonard Beeghley, Charles H. Powers, Sosyolojik Teorinin Oluşumu, çev. Ümit Tatlıcan, Ankara, Sentez, 2013. - Lewis A. Coser, Sosyolojik Düşüncesin Ustaları. Tarihsel ve Toplumsal Bağlamlarında Fikirler, çev. Himmet Hülür, Serhat Toker, İbrahim Mazman, Ankara, De Ki Basım Yayım, 2008. - Raymond Aron, Sosyolojik Düşüncenin Evreleri, çev. Korkmaz Alemdar, İstanbul, Kırmızı Yayınları, 2007. - Tom Bottomore, Robert Nisbet (der.), Sosyolojik Çözümlemenin Tarihi (haz. Mete Tunçay, Aydın Uğur), İstanbul, Kırmızı Yayınları, 2010.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024