ANTİKÇAĞDA KENTLER VE FİKİRLER

İzlence Formu

Ders Adı ANTİKÇAĞDA KENTLER VE FİKİRLER Kod KNCL7002
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ÇİĞDEM DÜRÜŞKEN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, antikçağda kentleri kuran fikirleri irdelemek, özellikle antikçağdan günümüze kalan metinler ışığında antikçağ kentlerine ilişkin genel bir bakış açısı oluşturmaktır.

İçerik

Bu derste öncelikle antikçağda kentleri kuran fikirler irdelenecek, Atina ve Roma gibi önde gelen antik kentler özelinde antikçağ kentlerinin kuruluş mantıkları ve gelişim süreçleri ele alınacaktır. Ardından Yunan ve Latin edebiyatından seçilen örnekler eşliğinde antikçağın kentlilik anlayışı, gündelik yaşamdan siyasete, sanattan edebiyat ve felsefeye uzanan geniş bir yelpaze içinde değerlendirilecek; böylece söz konusu kentlerde yoğrulan fikirler ve bu fikirlerle hemhal olan insanların duygulanımları yine antikçağ edebiyatından günümüze kalan örnekler ışığında gösterilmeye çalışılacaktır. Ayrıca Bithynia ve Cilicia gibi Roma eyaletlerinin kentsel ve toplumsal sorunları üzerinde de durularak antikçağ coğrafyasının farklı köşelerine dair genel bir bakış açısı oluşturulacaktır. Son olarak da antikçağda ilk izlerini rastladığımız hayal kentlerin, insanoğlunun özlem ve arzularını yüklediği ütopyaların esrarlı dünyasına adım atılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Seminer

Kaynaklar

Mazzolani, L.S. (1972). The Idea of the City in Roman Thought. From Walled City to Spiritual Commonwealth, Indiana University Press. Dürüşken, Ç. (1999). "Roma: Sorunlu Bir Kent- Iuvenalis’In 3. Yergisi," Arkeoloji ve Sanat Dergisi, s. 32-39. Dürüşken, Ç. (1996). "Genç Plinius’un Mektuplarında Bithynia Eyaletinin Kentsel Sorunları," HABITAT. International Symposium on Settlement and Housing in Anatolia Through the Ages (Çağlar Boyunca Anadolu’da Yerleşim ve Konut Uluslararası Sempozyumu), Türkiye, 5-7 Haziran, s. 151-158. Dürüşken, Ç. (2009). "Roma’nın Dilinden Anlamak," Hece Dergisi (Özel Sayı: Şehirlerin Dili), s. 274-278. Dürüşken, Ç. (2009). "Uzaklarda Bir Diyar: Civitas Solis," Sosyoloji Dergisi, cilt.3, no.1, s. 15-24. Dürüşken, Ç. (2000). "Iuvenalis'In Sürgünü Ve Mısır İzlenimleri," Lucerna: Klasik Filoloji Araştırmaları, s. 22-31. Dürüşken, Ç. (1994). "Genç Plinius'un Mektupları Işığı Altında Roma Yaşamından Kesitler," Anadolu Araştırmaları, s. 215-230. Dürüşken, Ç. (2014). Antikçağ Felsefesi. Homeros'tan Augustinus'a Bir Düşünce Serüveni, Alfa Yayınevi, İstanbul. Dürüşken, Ç. (çev.) (2014). St. Augustinus. İtiraflar, Alfa Yayınevi, İstanbul. Dürüşken, Ç. (çev.) (2014). Thomas More. Ütopya, Alfa Yayınevi , İstanbul. Dürüşken, Ç. (çev.) (2014). Erasmus. Deliliğe Övgü, Alfa Yayınevi, İstanbul. Dürüşken Ç. (çev.) (2014). Campanella. Güneş Ülkesi, Alfa Yayınevi , İstanbul. Dürüşken, Ç. (çev.) (2014). Francis Bacon. Yeni Atlantis, Alfa Yayınevi, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024