TÜRKİYE'NİN ANAYASA POLİTİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE'NİN ANAYASA POLİTİĞİ Kod SBUI7101
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HALUK ALKAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Türkiye’nin Anayasa Politiği Dersi ülkemizde anayasaların oluşturulmasında belirleyici olan sosyoekonomik ve siyasal gelişmeleri ve anayasaların siyasal hayat üzerindeki yansımalarını karşılaştırmalı olarak inceleyerek Türkiye’de siyasetin anayasal sorunlarını belirlemeyi hedeflemektedir.

İçerik

Anayasa Politiğinin Teorik Çerçevesi, Dünyada Uzun Ömürlü Anayasaların Oluşum Süreçleri, Anayasalaşma Süreçleri, 1876 Anayasası döneminde siyasal gelişmeler ışığında anayasal tartışmalar ve sonuçları, 1921 Anayasasının dinamikleri ve muhalefet geleneği üzerindeki etkileri, 1924 Anayasası ve devrim iktidarı, çok partili hayat ve 1924 Anayasası etkileşimi, Hızlı sosyoekonomik değişim altında 1961 Anayasası, 1982 Anayasasının dinamikleri ve getirdiği rejimin niteliği, 1982 Anayasası dönemine siyasal krizler ve Anayasa, Türkiye’de Anayasa Mahkemesinin içtihatları ve siyasal hayata yansımaları, Anayasa yapım süreci, potansiyel olasılıklar.

Öğretim Yöntemleri

Klasik metodların yanında dersler, çeşitli tartışma zeminlerinin yaratılmasıyla zenginleştirilecektir

Kaynaklar

A. Barber - P. George, Constitutional Politics: Essays on Constitution Making, Maintenance, and Change, Princeton Univ. Press, 2001. A.C. Sweet, Governing with Judges: Constitutional Politics in Europe, Oxford Univ. Press, 2000. Bülent Tanör, Osmanlı – Türk Anayasal Gelişmeleri, YKY, 2003. Kemal Gözler, Anayasa Hukukunun Genel Teorisi 1-2, Ekin, 2012. Faruk İz, Türk Anayasa Tarihi, İz, 2012. Serdar Gülener, Türkiye’de Anayasa Yargısının Demokratik Meşruluğu, Oniki Lehva Yay., Tarihsiz. Ergun Özbudun, Demokrasiye Geçiş Sürecinde Anayasa Yapımı, Bilgi Üniv., 1999.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024