TÜRKİYEDE FİKİR HAREKETLERİ

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYEDE FİKİR HAREKETLERİ Kod TRAR9074
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MEHMET YALÇIN YILMAZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bulunduğu coğrafyada stratejik bir konuma sahip olan Türkiye’nin fikrî alandaki derinliğini anlamak, nesnel bir okuma yaparak analiz etmek, günümüz siyasi ve kültürel atmosferini de etkileyen fikir hareketlerinin dünyadaki benzer akımlarla ilişkisini, ortaya çıkış süreçlerini anlamak bu dersin amaçlarındandır.

İçerik

Bu derste Osmanlı Devletinin son asrında ortaya çıkan ve devleti ayakta tutmak için çareler arayan münevverlerin Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük, Garpçılık fikirleri irdelenecektir. 19. yüzyılda yeşeren düşünce hareketlerinin Tanzimat, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemindeki meselelere farklı bakış açıları, önemli temsilcileri, matbuat hayatına yansımaları incelenecek ve bu fikrî zemine eklemlenen diğer modern düşünce hareketleri üzerinde durularak günümüz Türkiye’sini anlamak için çaba sarfedilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yöntemi, Düz Anlatım

Kaynaklar

• Niyazi Berkes, Türkiye'de Çağdaşlaşma, YKY • Şerif Mardin, Jön Türklerin Siyasi Fikirleri, İletişim Yayınevi • Hilmi Ziya Ülken, Türkiye’de Çağdaş Düşünce Tarihi, İş Bankası Yayınları • Kurtuluş Kayalı, Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleri, İletişim Yayınları • Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce, İletişim Yayınları 9 cilt • Bernard Lewis, Modern Türkiye’nin Doğuşu, Arkadaş Yayınları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024