SİYASİ METİNLER

İzlence Formu

Ders Adı SİYASİ METİNLER Kod LADE3030
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Özellikle Cumhuriyet Dönemi Roma'sında toplumsal yaşamın, kurumların ve genel anlamda kültürün şekillenmesinde birincil öneme sahip olan siyaset konusunun tarih ve söylev metinleri başta olmak üzere Roma edebiyatına yansımalarının, anlatı ve retorik teknikleri çerçevesinde ele alınacağı bu ders Latincedeki düzyazı dilinin önemli özelliklerinin daha iyi kavranmasını sağlayacaktır.

İçerik

Latin edebiyatının siyaset konulu tarih ve söylev eserlerinden örneklerin inceleneceği bu derste filolojik metinlerin yanı sıra Eskiçağ tarihi yaklaşımları üzerinde de durularak siyasi dilin farklı yönleri ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Konu anlatımı; metin okuma ve soru-cevap; tartışma; görsel malzemelerin değerlendirilmesi.

Kaynaklar

Reinhardt, T., Lapidge, M., Adams, J. N. (2006). Aspects of the Language of Latin Prose. Oxford: OUP. Goodman, M. (1997). The Roman World. 44 BC-AD 180. London: Routledge. Rosillo-López, C. (ed.). (2017). Political Communication in the Roman World. Leiden: Brill. Potter, D. S. (1999). Literary Texts and the Roman Historian. London: Routledge. Kapust, D. J. (2011). Republicanism, Rhetoric, and Roman Political Thought. Sallust, Livy, and Tacitus. Cambridge: CUP. Shapiro, S. O. (2005). O Tempora! O Mores! Cicero's Catilinarian Orations. A Student Edition with Historical Essays. Norman: University of Oklahoma Press. Dominik, W. J. (1997). Roman Eloquence Rhetoric in Society and Literature. London: Routledge. May, J. M. (2002). Brill's Companion to Cicero: Oratory and Rhetoric. Leiden: Brill. Mouritsen, H. (2017). Politics in the Roman Republic. Cambridge: CUP.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024