SÖYLEVLER

İzlence Formu

Ders Adı SÖYLEVLER Kod LADE3029
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi BENGÜ CENNET COŞKUN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı Latin edebiyatında ve siyasetinde oldukça önemli bir rol oynayan, incelerken bir yandan da Romalılık düşüncesini, belagatin doğuşunu, Batı hukukunun inceliklerini hakkında da detaylı bilgiler edindiğimiz söylevleri incelemektir.

İçerik

Hitabet sanatı Antikçağın en önemli ögelerinden biridir. Bu bağlamda söylev metinlerini incelenerek özellikle Roma'nın Cumhuriyeti dönemi siyaseti, ahlaki yapısı, yaşayışı hakkında bilgi edinilecektir. Batı kültürünün temelindeki belagati ve yöntemlerini kavramak mümkün olacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, sunum.

Kaynaklar

Çiğdem Dürüşken, Antik Çağ'da Doğan Bir Eğitim Sistemi Rhetorica, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2001. A Companion to Roman Rhetoric, Ed. William Dominik, Jon Hall, Wiley and Blackwell Publishing, 2010. Sharon Crowley & Debra Hawhee, Ancient Rhetorics for Contemporary Students (5th Edition), Pearson Publishing, 2011. Thomas Habinek, Ancient Rhetoric and Oratory, Wiley-Blackwell, 2004. Richard Leo Enos, Roman Rhetoric: Revolution and the Greek Influence, Parlor Press, 2008.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024