ROMA DİNİ

İzlence Formu

Ders Adı ROMA DİNİ Kod LADE3022
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi EKİN ÖYKEN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Roma'da sosyal yaşamın siyasetten mimariye kadar hemen her alanına yön vermiş ve Latin edebiyatında şiir, felsefe, söylev, tarih gibi çeşitli metin türlerinde farklı açılardan defalarca işlenmiş olan din konusunun etraflıca ele alınacağı bu ders öğrencilerin Roma kültür ve edebiyatını yakından tanımasına katkı sağlamayı amaçlar.

İçerik

Eski Akdeniz'in çoğu medeniyetinde olduğu gibi Roma'da da din olgusunun insan yaşamına etki etmediği alan yoktur. Bu derste filolojik metinlerin yanı sıra dinler tarihi, arkeoloji ve sosyolojinin ilgili yaklaşımları üzerinde de durularak Roma'da din konusu tüm yönleriyle ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Konu anlatımı; metin okuma ve soru-cevap; tartışma; görsel malzemelerin değerlendirilmesi.

Kaynaklar

Beard, M., North, J., Price, S. (1996). Religions of Rome. 2 Vols. Cambridge: CUP. Scheid, J. (1998). La Religion des Romains. Paris: Armand Colin. Rüpke, J. (2007). Religion of the Romans. (trans. by Richard Gordon). Cambridge: Polity Press. Ando, C. (2008). The Matter of the Gods. Berkeley: University of California Press. Turcan, R. (1996). The Cults of the Roman Empire (trans. by Antonia Nevill). Oxford: Blackwell. Rives J. B. (2007). Religion in the Roman Empire. Malden, MA: Blackwell. Brodd, J. & Reed, J. L. (2011). Rome and Religion. A Cross-Disciplinary Dialogue on the Imperial Cult. Atlanta: Society of Biblical Literature.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024