İŞ ETİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı İŞ ETİĞİ Kod INIS4134 A
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi AHMET GÖKHAN ACAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Felsefenin bir alt disiplini olan Etik, insanoğlunun tartışmalarının binlerce yıldır odak noktasını oluşturmuştur. İyi ve kötü, doğru ve yanlış kavramları arasındaki savaş ve bu kavramların bireyler tarafından farklı yorumlanması huzursuzlukları beslemiştir. Bu bakış açısından hareketle, İnsanlığın bugün geldiği noktayı anlayabilmek ve bunun işletmelerdeki dolayısıyla toplumdaki yansımalarını sorgulayabilmek dersin temel amacıdır. Ders boyunca; "İnsan doğuştan iyi ya da kötü müdür? Yoksa bu vasıflar sonrdan mı kazanılır?", "Doğru ya da yanlış ayrımı nasıl yapılır?", "İnsanlar neden yalan söyler?", "İş hayatında kazanmak için, herşey mübah mıdır?", "İyi ve doğrunun anlamını yitirdiği bir çağda, nasıl ayakta kalınır?", "Küreselleşmenin kişisel değerler üzerindeki tahribatı" gibi pek çok makro ve mikro boyutta soruya yanıt aranmaya çalışılacaktır.

İçerik

Ders iki aşamadan oluşacaktır. İlk aşamada bireye odaklanılacak, bu nedenle de temel felsefi sorunlar teoriler ışığında incelenecektir. Bireyin içi dünyası, karanlık ve aydınlık olarak anlaşıldıktan sonra, bunun işletmelere olan etikleri sorgulanacaktır. En sonunda da, öğrencilerin kendi etik düşünce sistemlerini oluşturmalarına yardımcı olacak bir formül sunulacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Dersler yoğun tartışmalar temelinde ilerleyecektir. Teoriler öğrenciye verilecek ve bunun ışığında güncel sorunlara ve vak'alara çözümler üretmeleri istenecektir. Her dersin sonunda öğrenciye, bir hafta üzerinde düşünmesi için bir soru verilecektir. Ayrıca, derste dağıtılacak okuma malzemeleriyle öğrencilerin bakış açıları genişletilmeye çalışılacaktır.

Kaynaklar

Kitap ve vak'alar

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024