ÜCRET VE ÖDÜL YÖNETİMİ

İzlence Formu

Ders Adı ÜCRET VE ÖDÜL YÖNETİMİ Kod INIS4096 A
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Prof. Dr. FULYA AYDINLI KULAK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ücret Yönetimi İnsan Kaynakları Yönetimi alanının en önemli fonksiyonlarından biridir. Bu dersin amacı, öğrencilerin ücret yönetimi ile ilgili politika, yapı, sistem, program ve uygulamalar hakkında gerekli, önemli bilgi ve becerileri kazanmalarını sağlamaktır.

İçerik

Ücretin tanımı ve önemi, Ücret yönetimi kavramı, Toplam Ücret Paketi (Temel Ücret-Değişken Ücret- Ek Yararlar/Sosyal Yardımlar), Ücret kavramları, Ücret yönetimi sistemi ve süreci (Politikalar-Yapı ve Sistemler: Planlama-Uygulama ve Kontrol), Ücret teorileri, ücret tatmini ve motivasyon / Ücretlemede çevresel faktörler, ücret strateji ve politikaları, Ücret araştırmaları ve ücret düzeyini etkileyen faktörler, Ücret yapısının oluşturulması, işe ve kişiye dayalı ücret yapıları, ücret yapısı ve iş değerlemesi, iş değerleme yöntemleri, Ücret araştırmaları ve ücret düzeyini etkileyen faktörler, Ücret sistemleri, geleneksel ücret sistemleri, teşvikli (özendirici) - performansa dayalı ücret sistemleri: akort, prim.. sistemleri, Ek yararlar/sosyal yardımlar, Özel işgören gruplarının-yönetici, satışçı ve profesyonel işgörenlerin- ücretlendirilmesi, ücretlemede eşitlik, Ödül sistemleri , Ücret programlarının yönetimi, Dönemlik ücret ayarlamaları, Ücretlemede güncel konu ve sorunlar.

Öğretim Yöntemleri

Teorik anlatım, örnek olay çözümü

Kaynaklar

Acar, Ahmet Cevat; İşletmelerde Ücret Yapısının Oluşturulması ve Bir Uygulama, (Designing Wage Structure in Organizations and A Case Study), Literatür Yayıncılık, İstanbul,2007

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024