KLİNİK ENDOKRİNOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı KLİNİK ENDOKRİNOLOJİ Kod VTRN5217
Kredi 1 AKTS 2
Z/S Seçmeli Teorik Saat 1
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ÇAĞATAY TEK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Evcil hayvanlarda gebelik esnasında ve gebe değilken vücudun farklı bölgelerinden salgılanan çeşitli hormonların fazla yada az salgılanması sonucunda meydana gelen sistemik hastalıkların klinik ve laboratuvar tanı yöntemleri ve tedavi prosedürlernin değerlendirilmesi, doğuma geçme esnasında hormonal statülerininve rollerinin öğretilmesi amaçlanmıştır.

İçerik

Gebelikten doğuma geçişte önemli hormonal değişimler olur. Evcil hayvanlarda doğum fötus tarafından başlatılır. İnek, keçi, köpek, domuz ve tavşanda gebeliğin son bulması için CL den progesteron üretiminin olmaması gerekir. Bu hayvanlarda kortizol CL?un regresyonuna neden olan PGF2 alfanın belirgin olarak yükselmesine neden olur. Plasentadan östrogen üretilerek maternal konsatrasyonunun artmasının fötal kortizola duyarlılığı artırdığı ve daha sonra da PGF2 alfa salınımının yükseldiği düşünülmektedir. Doğum anında ve doğum sonrası (puerperium) hormonların seyri ve etkileri incelenmektedir ve evcil hayvnlardaki hormon hastalıkları ve buna bğlı olarak etkilenen sistemlerin hastalıkları ve komplikasyonları incelenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Öğretim barkovizyon ile teorik olarak yapılmaktadır. Aynı zamanda Anabilim Dalımız kliniğine gelen materyaller üzerinde uygulamalar yapılmaktadır.

Kaynaklar

Evcil hayvanlarda reprodüksiyon,suni tohumlama obstetrik ve infertilite kitabı Tierarzliche Geburtskunde Veteriner Jinekolojik Endokrinoloji Canine and Feline Endovrinology and Reproduction BSAVA Manual of Canine and Feline Endocrinology

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024