MODERN BELGE TÜRLERİ VE DİPLOMATİK

İzlence Formu

Ders Adı MODERN BELGE TÜRLERİ VE DİPLOMATİK Kod BIBY4193
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. NİYAZİ ÇİÇEK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Özel ve Kamu Kurumlarında üretilen modern belge türleri, belgelerin üretilmesi düzenlenmesi ve genel diplomatik özelliklerinin incelenmesi.

İçerik

Bu derste fon, alt fon, fonksiyon, seri, dosya ve belge ilişkisi incelenir. Bu kapsamda kurumların teşkilat yapıları ve hizmet birimleri ele alınarak, yürütülen faaliyetler, fonksiyonların belirlenmesi, fonksiyon, seri ve dosya ilişkisi değerlendirilir. Kurumlarda alt fon ve serilerin teşekkülü, bölünen, devredilen ve kapatılan fonksiyonların ve onların evrakının durumu, Provenans anlayışı çerçevesinde tartışılır. Uygulamalarda karşılaşılan problemler değerlendirilir. Öğrencilerle saha çalışması yapılıp farklı sektörlerdeki kurumların dokümanları incelenir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, düz anlatım, ev ödevi, vaka tartışması, soru-cevap

Kaynaklar

N. Çiçek, Modern Belgelerin Diplomatiği, İstanbul: Derlem, 2009. N. Çiçek, Kamu Yönetiminde Üretilen Belgelerin Form Özelliklerinin İncelenmesi ve Arşivcilik Açısından Değerlendirilmesi (Doktora Tezi) Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Bilgi ve Belge Yönetimi Anabilimdalı, 2003. N. Çiçek, ?Belgelerin Karakteristik Yapısını Oluşturan Elemanların Fonksiyonla İlişkisi: Güncel Belgeler Üzerinde Bir İnceleme?, Aysel Yontar Armağanı, Yay. Haz. B.K. Ataman; M. Yalvaç, İstanbul: TKD İstanbul ޞb., 2004, s.133-152. Don C. Skemer. ?Diplomatics and Archives?, American Archivist, Vol. 52, Summer 1989, s.376-382.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024