TARİHİ DEVLET ARŞİVLERİ

İzlence Formu

Ders Adı TARİHİ DEVLET ARŞİVLERİ Kod BIBY3162
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MURAT CANDEMİR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Osmanlı Arşivciliğini bürokrasi bağlamında tanımlamak ve söz konusu arşivlerdeki arşiv-bilgi ilişkisini irdelemek ve daha derinlikli eleman yetiştirmek.

İçerik

Arşivcilik ile bürokrasi arasındaki ilişki hakkında teorik bilgi, Tanzimat öncesindeki Osmanlı dünyasındaki arşivcilik faaliyetlerine genel bakış; idarî reformlara kısa bir göz atıştan sonra bürokrasinin vasıtaları olan yazılı belgelerdeki değişiklik, sivil bürokrasinin uygulayıcısı olan memur sınıfının yatay ve dikey olarak düzenlenmesi, Hazine-i Evrak'ın kuruluşu öncesinde arşive duyulan ihtiyaç dolayısıyla yapılan düzenlemeler ve Hazine-i Evrakın Kuruluşu, Bab-ı ali Evrak Odası'nın devreye girmesi, II. Meşrutiyet dönemindeki Arşivcilik faaliyetleri ve Osmanlı döneminde yapılan tasnifler hakkında bilgi.

Öğretim Yöntemleri

Teorik anlatım

Kaynaklar

Ders Kitabı: ? Belgelerle Arşivcilik Tarihimiz (Osmanlı Dönemi), I, T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı, Yayın Nu:41, Ankara 2000. Yardımcı Ders Kitapları ? Başbakanlık Osmanlı Arşivi Rehberi, T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı, Yayın Nu:42, İstanbul 2000. ? Başbakanlık Osmanlı Arşivi Katalogları Rehberi, T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı, Yayın Nu:26, Ankara 1995

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024