BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA GİRİŞ Kod BIBY2131
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 1
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MEHMET CANATAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin temel amacı, bilimsel araştırma sürecinin tüm aşamalarını hem kuramsal, hem de uygulamalı olarak incelemektir. Öğrenciler, hazırlayacakları bir ödev/ proje ile bilimsel araştırma sürecinin her aşamasından öğretim üyesinin denetiminde uygulamalı olarak geçerler.

İçerik

Bilim ve Bilimsel Araştırmanın özellikleri,Bilimsel Araştırmanın Aşamaları, Konu Seçiminin Özellikleri, Konunun Sınırlandırılması, Hipotezin İşlevi, Bilimsel Bir Araştırmada Kullanılan Yöntem Türleri, Taslak Planın İşlevi, Yayın Taraması, Bilgi Fişi, Alıntı, Aktarma, Dipnot ve Kaynakça, Kesin Plan,Yazım Aşamasının Özellikleri, Düşünürlere Göre Bilimsel Bir Araştırmada Yapılabilecek Hataların Kaynakları: Ibn-i Haldun, Bacon, Descartes. Le Play, Comte.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım,Proje çalışması.

Kaynaklar

1.Barzun, Jacques. Modern Araştırmacı. Henry F. Graff.. 3.bs. Çev. Fatoş Dilber. Ankara: Tübitak,1992 2.Day, Robert A. Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır? 2.bs. Çev.Gülay A. Altay. Ankara:Tübitak, 1996 3. Kurbanoğlu, Serap. Kaynak Gösterme El Kitabı. Ankara: Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği,2004 4.Kurtkan, Amiran. Sosyal Bilimler Metodolojisi. İstanbul: İ.Ü. İktisat Fakültesi, 1978 5.Seyidoğlu, Halil. Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı...5.bs Ankara: Güzem,1993

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024