BİLGİ KURUMLARINDA MEVZUAT II

İzlence Formu

Ders Adı BİLGİ KURUMLARINDA MEVZUAT II Kod BIBY4019
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. İSHAK KESKİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Arşivcilik mevzuatı konusunda dünyadaki ve Türkiye?deki gelişmeler ile arşiv kanunlarında mesleki değerlendirmelerin nasıl olduğu ve olması gerektiği konusunda bilgi verilmesi.

İçerik

Arşivcilik mevzuatının ortaya çıkışı ve tarihsel gelişimi; arşivler ve arşiv mevzuatı; Osmanlı dönemi arşiv mevzuatı; arşivcilik kanunu ve uygulama alanı; 3056 ve 3473 sayılı kanunlar ile yönetmelikler; devlet arşiv hizmetleri hakkında yönetmelik; ilişkili kanunlarda arşivler; araştırma servisleri hakkında esaslar; ayıklama ve imha işlemlerine dair esaslar; belgelerin arşive devrine dair esaslar; erişim: Bilgi edinme ve araştırma hakkıyla ilgili mevzuat; yazışma ve dosyalama konusunda uyulması gerekli esaslar; kamu ve özel arşivlerin statüsü; arşivcilik yönetmelikleri; arşiv türlerinde mevzuatın uygulanması; özel arşivler konusunun mevzuatta incelenmesi; arşiv depoları iç yönetmeliği; milli arşiv kanunları ve Türkiye.

Öğretim Yöntemleri

Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, Ödev çalışması, Küçük grup çalışması.

Kaynaklar

A. Fikret Ar, ?Yeni Bir Arşiv Yasası ve Arşivin Yeniden Örgütlenmesi için Modeller?, Amme İdaresi Dergisi, 15/4, 1982, s. 3?18. A. Oğuz İcimsoy, ?İdari Belgelere Erişim Hakkı: Bilgi Edinme Özgürlüğü Kanunları?, Bilgi Edinme Özgürlüğü, Yaşar Tonta ve Ahmet Çelik (Yay haz.), Ankara: Türk Kütüphaneciler Derneği, 1996, s. 46?54. Ahmet Çelik, Bilgi Hizmetleri ve Mevzuat, Ankara: Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği, 2001. Faruk Bilici, ?Bilgi Edinme Hak ve Hürriyeti?, Arşivcilik Konferansları I, Hamza Kandur (Yay. haz.), İstanbul: Librairie de Péra, 1995, s. 64?73. Gustav Schmidt, ?Bilgilenme?Federal Yönetimin Dosyalarına Yönelik Erişim Sınırlaması ve Diğer Ülkelerdeki Arşiv Uygulaması?, Arşivcilik Metinleri, İshak Keskin (Çev.), İshak Keskin (Yay. haz.), Yeditepe, İstanbul, 2008, s. 133?150. İshak Keskin, ?Kurumsal ve Arşivsel Bilgiye Erişimde Sınır(sızlık) Sorunu?, I. Uluslararası Bilgi Hizmetleri Sempozyumu: İletişim (?Uluslararası Sempozyum- 25?26 Mayıs 2006, -Bildiriler-), Ayşe Üstün, Ümit Konya (Yay. haz.), Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul ޞubesi, İstanbul, 2007, s. 341?352. İsmet Binark, Arşiv ve Arşivcilik Bilgileri, Ankara: Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Cumhuriyet Arşivi Dairesi Başkanlığı, 1980 (s. 228?235 arası).

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024