ARŞİVLERDE TASNİF VE KATALOGLAMA

İzlence Formu

Ders Adı ARŞİVLERDE TASNİF VE KATALOGLAMA Kod BIBY4079
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. NİYAZİ ÇİÇEK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İstanbul Üniversitesi ve Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü misyonu ışığında öğrencilere, arşivlerde bulunan elektronik veya kâğıt her formattaki belgenin düzenlenmesini ve tanımlanmasını ?tanımlama standartlarına? göre öğretmektir.

İçerik

Ders, dünyada ve Türkiye'de tanımlama standartları, tanımlama alanları anlatılıp belgelerin fiziksel düzenlemesi ve tasnifi konuları ele alınmaktadır. Öğrenilen tanımlama kuralları ışığında derste uygulama yapılmakta, bu uygulama daha çok vaka incelemesi biçiminde gerçekleşmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Vaka Tartışması, Soru-cevap

Kaynaklar

Hugh A. Taylor, The Arrangement and Description of Archival Materials, New york: ICA, 1980. ISAD-G (General International Standard Archival Description) Adopted by the Committee on Descriptive Standards, Second Ed., Stockholm (Sweden): ICA, 2001 Michel Duchein, ?Provenans Prensibi ve Çağdaş Arşivcilikte Tanımlama, Düzenleme ve Ayıklama Uygulaması?, Arşivcilikle İlgili Makaleler, 2008, Bruce W. Dreastyne, Arşivsel Girişim, Çev. A. Oğuz İcimsoy, Mustafa Akbulut, İstanbul: [y.y.]: 2001, s.123-145.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024