VERİ TABANLARI

İzlence Formu

Ders Adı VERİ TABANLARI Kod BIBY3054
Kredi 2 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 1
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MURAT YILMAZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Genel olarak veri tabanı tasarlamak ve yaratmak için gerekli teorik ve pratik bilgiler kazandırmaktır. Ayrıca temel açık kaynak koduna sahip popüler veri tabanlarının kullanımı da anlatılmaktadır. Bu dersi alan öğrenciler, Combo Box, Text Box, İnput Box, Option Button, Check Box, Command Button, List Box, Spin Button, Scroll Bar, Label, Image, MultiPage, Frame gibi çeşitli componentler, MySQL, Postgre SQL ve Koha, Openbiblio, Greenstone, Dspace gibi kütüphane programları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.

İçerik

Bu dersin içeriğini, temel olarak veri tabanı oluşturmak ve söz konusu veritabanını internet üzerinden kullanıcılara sunmak için gerekli bilgiler oluşturmaktadır. Ayrıca bu derste kütüphane ve arşiv kurumlarında kullanılan çeşitli programların/veritabanlarının kurulumu ve kullanımı da gerçekleştirilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap ve Bilgisayar başında uygulama

Kaynaklar

---Yılmaz, Murat. (2016). Kütüphanelerde ve Arşiv Kurumlarında İnteraktif Teknolojilerin Kullanımı. ÜNAK 2013 Konferansı: Bilgi Sistemleri Platformlar, Mimariler ve Teknolojiler Bildiriler Kitabı. (Ed. by. G. Güneş, N. Özel ve T. Çakmak). Ankara: ÜNAK. ---Yılmaz, Murat. (2015). Arşivciler ve Kütüphaneciler İçin Sosyal Medya ve Sosyal Medya Metri. İsmet Binark Armağanı. İstanbul: Türk Edebiyat Vakfı Yayınları. Ss. 439-459. ----Yılmaz, Murat. (2013). Kütüphane ve Arşiv Kurumlarında Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı. İstanbul: Beşir Kitabevi. ----Database systems : a practical approach to design, implementation, and management / Thomas M. Connolly, Carolyn E. Begg Harlow, Essex, England ; New York : Addison-Wesley, c2005 ----Gosnell, Denise. Beginning Access 2007 VBA Wrox Press 2007 ----Vine, Michael. Visual Basic Programming for the Absolute Beginner Cengage Course Technology 2001

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024