DERME OLUŞTURMA VE GELİŞTİRME

İzlence Formu

Ders Adı DERME OLUŞTURMA VE GELİŞTİRME Kod BIBY2029
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HÜLYA DİLEK KAYAOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin temel amacı, değişik bilgi merkezi türlerine bağlı olarak derme oluşturma ve geliştirme işlevinin temel kavram, ilke, yöntem ve süreçlerini incelemektir. Buna göre derme oluşturma ve geliştirmenin işinin politika oluşturma ve seçimden başlayarak değerlendirmeye kadar olan temel süreçleri ayrı ayrı incelenmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin ürünü olan web tabanlı elektronik kaynaklar ve e-kaynaklar dermesinin oluşturulup geliştirilmesine yönelik temel süreçler ayrıca irdelenmekte ve bu konuda yaşanan temel sorunlar ve uygulamalar tartışılmaktadır.

İçerik

Temel Kavramlar: Derme Oluşturma, Derme Geliştirme, Derme Yönetimi, Derme ve Oluşturma ve Geliştirme Politikası, Derme ve Oluşturma ve Geliştirme Politikası: Bir Uygulama, Derme ve Oluşturma ve Geliştirme Personelinin Özellikleri, Derme Oluşturma ve Geliştirmede Bütçenin Önemi, Seçim Süreci: Hatırlatma, Ayıklama: Temel Kavramlar: Amaç ve İşlev, Ölçütler ve Uygulamalar, Derme Değerlendirme I: Temel Kavramlar, Amaç ve İşlev, Derme Değerlendirme II: Yöntemler: Derme Merkezli Değerlendirme Yöntemleri, Kullanıcı Merkezli Derme Değerlendirme Yöntemleri, Koruma: Temel Kavramlar ve Uygulamalar, Elektronik Kaynaklar Dermesi: Temel İlkeler.

Öğretim Yöntemleri

Sunum Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Soru-cevap.

Kaynaklar

Kısa Liste Dilek Kayaoğlu, Hülya. (1999). Derme Oluşturma ve Geliştirme: İ.Ü. Merkez Kütüphanesinde Bütçe Yönetimi (Nisan 1994-Kasım 1997). İstanbul: Mavibulut. Dilek Kayaoğlu, Hülya. (1999). “Derme Geliştirme Politikası Nedir? İstanbul’daki Üniversite Kütüphanelerinde Durum” 21. Yüzyılda Üniversite Kütüphanelerimiz Sempozyumu: Bildiriler (22-24 Ekim 1998) içinde 72-83, yay. haz. Ender Bilar. Edirne: Trakya Üniversitesi,1999. Dilek-Kayaoğlu, Hülya.(2000). “Cumhuriyet’in İlk Üniversite Kütüphanesinde Katalog-Derme İlişkisi” Kütüphanecilik” Dergisi Belge Bilgi Kütüphane Araştırmaları sayı.5. Dilek Kayaoğlu, Hülya. (2004). “Beyazıt Devlet Kütüphanesi=Karşılaştırmalı Bir Çalışma” Türk Kütüphaneciliği 18 (3), 239-260. Dilek Kayaoğlu, Hülya. (2006). “Bilimsel İletişim, Elektronik Kaynaklar ve Derme Yönetimi” 1. Uluslararası Bilgi Hizmetleri Sempozyumu: İletişim (İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü) 25-26 Mayıs 2006-İstanbul: TKD İst Şubesi,2006 Dilek Kayaoğlu, Hülya. (2007). “İstanbul Üniversitesi Kütüphaneleri: 1982-2002.” Meral Alpay’a Armağan içinde 99-120. Yay. haz. Hülya Dilek-Kayaoğlu. İstanbul: [Bayrak Mat.] Dilek-Kayaoğlu, Hülya ve Süreyya Çankırı. (2008). ―Elektronik Kaynakların Türkiye‘de Üniversite Kütüphanelerinde ÇalıĢan Derme Yöneticilerinin Rolüne Etkisi: Bir Ġncelemenin Sonuçları.‖ Balkan Ülkeleri Kütüphaneler Arası Bilgi-Belge Yönetimi ve İşbirliği Sempozyumu 5-7 Haziran 2008, Edirne / Türkiye içinde, yay. hazl., Ender Önal, H. İnci. (2005). “Okul Kütüphanelerinde Derme Geliştirme” Bilgi Dünyası, 6/2 (2005) s.193 218

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024