SÜRELİ YAYINLAR

İzlence Formu

Ders Adı SÜRELİ YAYINLAR Kod BIBY3035
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HÜLYA DİLEK KAYAOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin temel amacı süreli yayınların bilgi merkezlerindeki yönetimiyle ilgili ilkeleri, kavramları, genel kuralları ve sorunları belirleyen genel bir çerçeve çizmek olarak belirlenmiştir. Süreli yayın teriminin anlamı ve Türkçe, İngilizce ve Almanca'daki kullanımları ile türleri tartışılmakta bu yayın türünün seçilip sağlanması, kataloglanıp yerleştirilmesine yönelik ilke yol ve yöntemlerle bu yayın türüne dayalı ulusal ve uluslararası hizmetler tarihsel perspektif gözetilerek incelenmektedir.

İçerik

Süreli yayın teriminin tanımı, türleri, tarihsel gelişimi incelendikten sonra seçimden ayıklamaya kadar süreli yayın dermesinin nasıl oluşturulup geliştirileceği sorularına yanıt aranmaktadır. Ayrıca, süreli yayınlara erişim erişim (RDA; AKKK2) uygulamaları ve yararlandırılma hizmetleri ulusal ve uluslararası bağlamlar ve son yenilikler gözetilerek tartışılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Sunum, soru cevap.

Kaynaklar

KISa Liste: Dilek Kayaoğlu, Hülya. Süreli Yayınların Yönetimi. Göz.geç ve genş. 2.bs. İstanbul: Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi.(2011). Keseroğlu, Hasan. ―Batı‘da ve Osmanlı Ġmparatorluğu‘nda Süreli Yayınların Ortaya ÇıkıĢı ve Özellikleri.‖ Müteferrika. 6 (Yaz 1995): 19-22. Koloğlu, Orhan. İlk Gazete ilk Polemik. İstanbul: Çağdaş Gazeteciler Derneği, 1989 Özen, Hatice. ―Tarihsel Süreç İçinde Türk Kadın Gazete ve Dergileri.‖ Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, 1990. Öztürk, Kemal. ―Süreli Yayınlar Toplu Kataloğu ve Bir Gözlem: İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi.‖ Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, 1996.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024