BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ I

İzlence Formu

Ders Adı BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ I Kod BIBY1005
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 1
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MURAT YILMAZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Genel olarak kütüphane ve arşiv kurumlarındaki mevcut bilgi teknolojileri üzerine öğrencilerimize teorik ve pratik bilgiler kazandırmaktır.

İçerik

Bu dersin içeriğini, temel olarak kütüphane ve arşiv kurumlarındaki bilgi teknolojilerine ilişkin teorik ve pratik bilgiler oluşturmaktadır. Bilgi teknolojileri konusunda verilen bilgiler şunlardır; RSS, Wiki, Blog, Sosyal Ağ Siteleri, Profile ve İletişime Dayalı Sosyal Ağ Siteleri, İçerik Paylaşımına Dayalı Sosyal Ağ Siteleri, Yer imlemeye ve Etiketlemeye Dayalı Sosyal Ağ Siteleri, Gelecek Nesil Kataloglar. Bilgi teknolojileri konusunda verilen pratik bilgiler şunlardır; MS Word ve MS Excel kullanımı.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap ve Bilgisayar başında uygulama

Kaynaklar

Yılmaz, Murat. (2016). Kütüphanelerde ve Arşiv Kurumlarında İnteraktif Teknolojilerin Kullanımı. ÜNAK 2013 Konferansı: Bilgi Sistemleri Platformlar, Mimariler ve Teknolojiler Bildiriler Kitabı. (Ed. by. G. Güneş, N. Özel ve T. Çakmak). Ankara: ÜNAK. Yılmaz, Murat. (2015). Arşivciler ve Kütüphaneciler İçin Sosyal Medya ve Sosyal Medya Metri. İsmet Binark Armağanı. İstanbul: Türk Edebiyat Vakfı Yayınları. Ss. 439-459. Yılmaz, Murat. (2013). Kütüphanelerde ve Arşiv Kurumlarında Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı. İstanbul: Beşir Kitabevi. Yılmaz, Murat. (2013). Dijital Ortamda Kültürel Arşiv Kurarken Karşılaşılan Fikri Mülkiyet Hakları Sorunu. Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi. Ankara: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü. Ss. 553-562. Yılmaz, Murat. (2008). Enformasyon Merkezi Nasıl Kurulur. İstanbul: Beşir Kitabevi. Senn, James. Information technology : principles, practices, and opportunities. Upper Saddle River, N.J. : Pearson Prentice Hall, 2004 Fourie, D. Ve Dowell, D. Libraries in the information age : An introduction and career exploration . Colorado, Libraries Unlimited, 2002.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024