İLETİŞİM ÇALIŞMALARINDA ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı İLETİŞİM ÇALIŞMALARINDA ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Kod GZTK3367
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ALİ MURAT VURAL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bilimsel bilginin üretilme süreçlerinin, niteliğinin ve araştırma yöntemlerinin bilinmesi, bugünün dünyasında esasen, tüm uzmanlaşma alanlarının bel kemiğini, bu dersin de temel amacını oluşturmaktadır.

İçerik

Bilim, bilimsel yöntem, bilimsel yaklaşım ve bilimsel araştırmalar en geçerli, doğru, güvenilir ve adil bilgi üretimi olarak kabul edilmiştir. Bir bilimsel yönteme dayanılarak ortaya konulmuş bilgi, insanları yanıltma ihtimali en az olan, güvenilirliği en yüksek olan bilgi türüdür. Üretilen bilginin bilimsel bir bakışa dayanması, bilimsel olarak kanıtlanmış olması, elde edilme yönteminin yine bilimsel bir disiplinle gerçekleştirilmesi, o bilginin geçerlilik ve doğruluk düzeyini yükseltmekte, elde edilen sonucun daha genellenebilir olmasını sağlamaktadır. Bilimsel bilgi ve üretilme yöntemi, herkesin ortak bir zeminde ve tam tarafsızlık ile buluşacağı, güveneceği, alıp kullanacağı bilgi niteliği taşımaktadır. İletişim çalışmalarında kullanılan araştırma yöntemleri de işte bu amaçla yapılmakta ve bu araçları kullanan ya da bu araçlardan yararlananları yönlendirmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Ders, öğretim üyesi tarafından görsel sunum desteğiyle, deneyimlerin paylaşılması yöntemiyle, çeşitli uygulamalardan örneklerin paylaşılması şeklinde ve öğrencilerin aktif katılımına izin verilerek yürütülecektir.

Kaynaklar

Altusser, L. (2006). İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları (Çev. A. Tümertekin). İstanbul: İthaki. Arslan, M. (2012). Araştırma Yöntem ve Teknikleri Ders Notları. Harran Üniversitesi BirecikMeslek Yüksekokulu, 15. Erdoğan, İ., & Alemdar, K. (2010). Öteki kuram: Kitle iletişim kuram ve araştırmalarının tarihsel ve eleştirel bir değerlendirmesi. Erk. Geray, H. Toplumsal Araştırmalarda Nicel ve Nitel Yöntemlere Giriş: İletişim Alanından Örneklerle, Siyasal Kitapevi, Ankara, 2006. Habermas, J. (2005). Kamusallığın Yapısal Dönüşümü (Çev. T. Bora & M. Sancar). İstanbul: İletişim. Johnson B. ve Larry C. (2007). Educational Research: Quantitative, Qualitative, and Mixed Approaches. Inc.: Sage Publications. Karasar, N. (2007). Bilimsel Araştırma Yöntemi (17. baskı). Ankara: Nobel. Oskay, Ü. (2000). XIX. Yüzyıldan Günümüze Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri: Kuramsal Bir Yaklaşım. İstanbul: Der. Sencer, M. (1989). Toplumbilimlerinde Yöntem (3. Baskı). İstanbul: Beta. Şimşek, A., & Yıldırım, A. (2012). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Anadolu University Open Education Faculty Publication Eskişehir:, Editor: Ali Şimşek. Yaylagül, L. (2006). Kitle İletişim Kuramları- Egemen ve Eleştirel Yaklaşımlar. Ankara: Dipnot.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024