EPİK KARAKTERLİ TÜRK ANLATILARI

İzlence Formu

Ders Adı EPİK KARAKTERLİ TÜRK ANLATILARI Kod TRHE7003
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ESRA BİLGE SAVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Epik karakterli halk edebiyatı metinlerinin gelişim aşamalarını oluşturan dönemlerin kavranarak metin yapılarının analiz edilmesinin öğrenilmesidir. Toplulukların edebi ürünleri yaratıldıkları toplumun bünyesinden izler taşır. Yaratıldığı toplumun özeliklerini taşıyan metinlerin tahlil edilmesinde kullanılabilecek olan kaynakların tespitinin ders içerisinde bilgilendirilmesinin yapılmaya çalışılması dersin amaçları arasındadır.

İçerik

Epik karakterli halk edebiyatı türlerinden özellikle destanların mahiyetini, oluşum şartlarını, diğer edebi türlerle ilişkisini, önemini ve Türk destanlarının incelenmesini içeren bir derstir. Türk destan metinlerinin ilk örneklerinden son dönem yaratım örnekleri üzerinden inceleme çalışmaları yapılması öngörülmektedir. Dersin içeriği, destanın oluşum ve yayılımı üzerinden destan metinlerinde versiyon, varyant ve destanlar ile ilgili olan diğer kavramların açıklanmasına yöneliktir.

Öğretim Yöntemleri

Haftalık programın işleyiş akışını oluşturan konulara bağlı olarak değişen metinler ve bu metinleri incelemek için kaynak vazifesi gören çalışmaların mukayesesinin yapılmasıdır.

Kaynaklar

Yazılı metinler, kitaplar. ÇOBANOĞLU, Özkul (2002). Halkbilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine Giriş, Ankara: Akçağ Yayınları. ÇOBANOĞLU, Özkul (2003). Türk Dünyası Epik Destan Geleneği, Ankara: Akçağ Yayınları. ÇOBANOĞLU, Özkul (2000). Âşık Tarzı Kültür Geleneği ve Destan Türü, Ankara: Akçağ Yayınları. DEMİREL, Hamide (2015). Türk Destanlarının Ana Unsurları, İstanbul: Ötüken Yayınları. ELSİE, Robert (2003). “Altes und Neues Erforschung der Albanischen Folksepik” (Eski ve Yeni Arnavut Epik Geleneğinin Araştırması), Tirana: Kakanien Fallstudie. GÜVEN, Merdan (2003). “Oğuz Kağan Destanında Hayvanlar”, Millî Folklor Dergisi, S. 57, s. 82-91. HARVİLAHTİ, Lauri (1992). “The Production of Finnish Epic Poetry-Fixed Wholes or Creative Compositions?” (Fince Epik Şiirinin Ürünleri-Kullanılmış Kompozisyonların Tümü ya da Yaratılmış Kompozisyonlar), Oral Tradition, S. 7/1, s. 87-101. KARADAVUT, Ali (2010). “Milli Folklor Dergisinde Yayımlanan Destan Konulu Metinlerin Tenkitli Bibliografyası”, Kırşehir: Ahi Evran Üniversitesi. ONG, Walter J. (2010). Sözlü ve Yazılı Kültür Sözün Teknolojileşmesi (Çev.: Sema Postacıoğlu Banon), İstanbul: Metis Yayınları. REİCHL, Karl (2011). Türk Boylarının Destanları (Çev.: Metin Ekici), Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları. SAKAOĞLU, Saim, DUYMAZ, Ali (2002). İslamiyet Öncesi Türk Destanları, İstanbul: Ötüken Yayınları. YAKICI, Ali (2007). “Halk Anlatılarında Yer Alan Köroğlu Tipleri ve Âşık Köroğlu’nun Bu Tipler Arasındaki Yeri”, Millî Folklor Dergisi, S. 76, s. 113-123.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024