KLİNİK LABORATUAR TANI (YÖNLENDİRME ALANI)

İzlence Formu

Ders Adı KLİNİK LABORATUAR TANI (YÖNLENDİRME ALANI) Kod VTRN5073
Kredi 20 AKTS 30
Z/S Zorunlu Teorik Saat 0
Uygulama Saat 0 Lab Saat 40
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. İBRAHİM FIRAT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Veteriner Hekimlik Intörn Mesleki Alan Seçmeli Ders grubunda yer alan Klinik Laboratuar Tanı Grubu dersini seçen öğrenciler, bu tanı grubu içerisinde yer alan Patoloji, Viroloji, Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Hayvan Besleme, Biyokimya, Fizyoloji ve Farmakoloji Anabilim Dallarından kendi konularında uygulamaya yönelik pratik dersler alması, Patoloji için ise nekropsi ve sitoloji v.b. gibi uygun patolojik tanı yöntemlerinin uygulamalarının öğretilmesidir.

İçerik

Veteriner Hekimlik Mesleki Alan Seçmeli Ders grubunda yer alan Klinik Laboratuar Tanı Grubu dersini seçen öğrenciler haftada 3 saat olmak üzere 10. yarıyılda toplam 36 saat patoloji uygulamasına katılır. Uygulamaya katılan öğrenciler Patoloji Anabilim Dalı’na getirilen kadavraların nekropsilerini yaparak bulgularını sözlü ve yazılı olarak ifade ederler. Ayrıca Nekropsi uygulamalarından sağlanan biyopsi materyalleri veya diğer Klinik Anabilim Dallarından rutin teşhis amacı ile gönderilen her türlü biyopsi materyalinin natif muayene yöntemleri ile değerlendirilmesi öğretilir ve her bir öğrencinin bu uygulamalara aktif olarak katılması sağlanır. Daha önceki yıllarda teorik derslerde öğrenilen evcil hayvan hastalıkları bilgileri uygulamalarla pekiştirilir. Ayrıca daha önce Anabilim Dalı’nda yapılan nekropsi uygulamalarından elde edilen görsel sunular öğrencilerle karşılıklı değerlendirilir

Öğretim Yöntemleri

1. Nekropsi uygulamalarına aktif katılım, bulguları sözlü ve yazılı ifade etme. 2. İdrar, kan, synovial sıvı gibi örneklerden preparat hazırlanması. 3. Kitlelerden iğne aspirasyon veya tuşe yöntemi ile preparat hazırlanıp boyanması ve mikroskopta incelenmesi 4. Daha önceki nekropsi uygulamalarından elde edilen görsel kaynaklardan faydalanarak çeşitli hastalıklarda oluşan makro patolojik değişimlerin tartışılması.

Kaynaklar

Ders notları ve yardımcı kitaplar.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024