KADIN VE TOPLUM

İzlence Formu

Ders Adı KADIN VE TOPLUM Kod 502
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi FİLİZ BALOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin temel amaçları arasında genelde dünyada ve özelde Türkiye\\\'de kadının toplumdaki ve ekonomideki konumunu toplumsal cinsiyet perspektifinden incelemek ve feminist ideolojinin kadının konumu üzerindeki etkilerini irdelemek yer almaktadır.

İçerik

Bu derste toplumsal cinsiyet perspektifinden kadının toplumdaki konumu, özellikle ekonomi alanı ile ilişkileri çerçevesinde hem kuramsal hem de gündelik hayatın pratikleri açısından incelenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Ders planı çerçevesinde konuların öğrencinin ilgili makale ve kitapları ders öncesi okuması ve kısa ödev hazırlaması; konu anlatımı; gözlem ve tartışma yoluyla konu hakkında analiz yapılmasıdır.

Kaynaklar

Amartya Sen (2004), Özgürlükle Kalkınma, Ayrıntı Yayınları Arat, Necla (2010), Feminizmin ABC\\\'si, Say Yayınevi, İstanbul. Josephine Donovan (2010), Feminist Teori, İletişim Yayınları, İstanbul. Martha Nussbaum, Women\\\'s Capabilities and Social Justice,Journal Human Development, Vol. 1. Julie A. Nelson (2004), Freedom, Reason and More: Feminist Economics and Human Developments, Journal Human Development, Vol. 5. Yıldız Ecevit (1998), Küreselleşme, Yapısal Uyum ve Kadın Emeğinin Kullanımında Değişmeler Küresel Pazar Açısından Kadın Emeği ve İstihdamındaki Değişmeler- Türkiye Örneği, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı. İpek İlkkaracan (1998), Kentli Kadınlar ve Çalışma Yaşamı, 75 Yılda Kadınlar ve Erkekler, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul. Dilek Hattatoğlu (2001), Ev Eksenli Çalışma Stratejileri Yerli Bir Feminizme Doğru, Sel Yayıncılık. Deniz Kandiyoti (1993), Ataerkil Örüntüler: Türk Toplumunda Erkek Egemenliğinin Çözümlenmesine Yönelik Notlar, Kadın Bakış Açısından Kadınlar, Haz. ޞirin Tekeli, İletişim Yayınları. 75 Yılda Kadınlar ve Erkekler, 1998, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul. Kadın Bakış Açısından 1980\\\'ler Türkiye\\\'sinde Kadınlar (1990), Der. ޞirin Tekeli, İletişim Yayınları, İstanbul. Kandiyoti, Deniz (1997), Cariyeler, Bacılar, Yurttaşlar, Metis, İstanbul. Touraine, Alain (2007), Kadınların Dünyası, Kırmızı Yayınevi. Butler, Judith (2008), Cinsiyet Belası: Feminizm ve Kimliğin Alt-Üst Edilmesi, Metis Yayınları, İstanbul. Birikim Dergisi (1997), Feminizm Sayısı, S.75, Kış Durakbaşa, Ayşe (2000), Halide Edib: Türk Modernleşmesi ve Feminizm, İletişim Yayınları, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024