SOSYOLOJİK AÇIDAN KÜRESELLEŞME

İzlence Formu

Ders Adı SOSYOLOJİK AÇIDAN KÜRESELLEŞME Kod SYSD7013
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi FİLİZ BALOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin temel amacı sosyolojik perspektiften küreselleşmenin tarihi süreçteki gelişimini ve ekonomik, kültürel ve sosyal alanlardaki dönüşümleri incelemektir.

İçerik

Bu ders sosyolojik perspektiften küreselleşmenin dinamiklerini ele almaktadır. Ulus-devletin rolü, ulusaşırı şirketlerin dönüşümdeki etkisi, küreselleşme-ekonomi ve küreselleşme kültür ilişkisi, yerelin küresel dünyadaki yeri, küreselleşmenin bazı sonuçları üzerinde durulacaktır.yapılırken karşılaşılan problemler ve kavramlar da ele alınmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Ders planı çerçevesinde konuların öğrencinin ilgili makale ve kitapları ders öncesi okuması ve kısa ödev hazırlaması; konu anlatımı ve tartışma yoluyla konu hakkında analiz yapılmasıdır.

Kaynaklar

Robin Cohen and Paul Kennedy (2000), Global Sociology, Palgrave Macmillan, New York. Anthony Giddens (2000), Elimizden Kaçıp Giden Dünya, Alfa Basım Yayım, İstanbul. John Meyer vd. (1997), ?World Society and Nation State?, American Journal of Socioloy, Vol.103. Saskia Sassen (1998), Globalization and Its Discontents, The New Press, New York. Joseph E. Stiglitz (2004), Küreselleşme Büyük Hayal Kırıklığı, Plan B Yayınları, İstanbul. George Ritzer (1988), Toplumun McDonaldlaştırılması, Ayrıntı Yayınları, İstanbul. Zygmunt Bauman (1999), Küreselleşme, Ayrıntı Yayınları. Leslie Sklair (2002), Globalization, Oxford University Press, New York. John Tomlinson (2004), Küreselleşme ve Kültür, Ayrıntı Yayınları, İstanbul. Immanuel Wallerstein (2010), Modern Dünya Sistemi, 1ve 2. Cilt, Yarın Yayınları, İstanbul. 3. Cilt (2011).

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024