CORPORATE GOVERNANCE AND BUSINESS LAW

İzlence Formu

Ders Adı CORPORATE GOVERNANCE AND BUSINESS LAW Kod MUHB7006
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Kurumsal yönetim, şirketlerin yönetimi ile hissedarlar ve menfaat sahipleri arasındaki ilişkiler üzerine odaklanır. Kurumsal yönetim, iyi yönetişim uygulamalarının yaygınlaştırılması için mekanizmaların kurulmasına çabalar. İyi yönetişim, şirketlerin kontrol altında ve etkin olmalarını sağlar. İyi yönetişimin yokluğu menfaat sahiplerine büyük ölçüde zarar verecek istenmeyen çıktıların ortaya çıkmasıyla sonuçlanabilir. Şirketlerde sahiplik ve yönetimin ayrılmasının bir sonucu olarak, yönetişim özellikle sahipliğin çok sayıda olduğu ve global ölçekte yayıldığı durumlarda oldukça önem kazanmıştır. Bu ders iyi yönetişim için gerekli kurumsal yönetim ve mekanizmaları ile ilgili temel konuları öğrenciye vermeyi amaçlamaktadır.

İçerik

Bir şirketin, hak sahipleri ve kamuoyunun menfaatlerine zarar vermeyecek şekilde, mali kaynakları ve insan kaynaklarını kendine çekmesini, verimli çalışmasını ve bu sayede de hissedarları için uzun dönemde ekonomik kazanç yaratarak istikrar sağlamasını mümkün kılan kanun, yönetmelik ve ilgili gönüllü özel sektör uygulamalarının bileşimini ifade eden kurumsal yönetim konusu son yıllarda finansal krizler, şirket skandalları, globalleşme, uluslararası sermaye hareketlerinin hız kazanması ve hisse senedi sahipliğinin artması ile gündemin en tepesine taşınmıştır. Şirketlerde şeffaflık, hesap verebilirlik, sorumluluk ve adaletlilik aranan temel özellikler haline gelmiş ve tüm dünyada kurumsal yönetim ilkeleri olarak kabul edilmiştir.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü anlatım, Örnek olay tartışmaları, İşletme oyunları, Film izleme

Kaynaklar

-TÜSİAD, Kurumsal Yönetim En İyi Uygulama Kodu: Yönetim Kurulunun Yapısı ve İşleyişi, İstanbul, 2002 -Sermaye Piyasası Kurulu, Kurumsal Yönetim İlkeleri, 2003 -Kurumsal Yönetim Derneği, OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri 2004, Ocak 2005 -TÜSİAD Risk ve Değer Yönetimi Alt Çalışma Grubu, Kurumsal Risk Yönetimi, Aralık 2006 -B. Koçer, İMKB'de İşlem Gören Şirketlerin Yönetim Kurulu Yapısı ve İşlevleri Üzerine Bir Araştırma, SPK Yayını, 2006 -V. Kula, Kurumsal Yönetim: Hissedar Korunması Uygulamaları ve Türkiye Örneği, Papatya Yayıncılık, İstanbul, 2006 -M. Demirbaş ve S. Uyar, Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Denetim Komitesi, Güncel Yayıncılık, İstanbul, 2006 -Ed.: Coşkun Can Aktan, Kurumsal Şirket Yönetimi: İyi Şirket Yönetimi İçin Temel Kurallar ve Kurumlar, Yayın No: 196, Kurumsal Araştırmalar Serisi No:4 -Murad Kayacan, Küreselleşen Dünyamızda Yeni Şirket Gündemi: Kurumsal Yönetim, Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı Yayın No: 1 -Mustafa A. Aysan, Kurumsal Yönetim ve Risk, Boyut Yayınları, Haziran 2007 -Y. Argüden, Yönetim Kurulu Sırları: Yaşam Kalitesi İçin Kurumsal Yönetişim, Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti., 2007

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024