SHAKESPEARE VE DÖNEMİ

İzlence Formu

Ders Adı SHAKESPEARE VE DÖNEMİ Kod INDE3017
Kredi 4 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. YILDIZ KILIÇ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

William Shakespeare’in komedi ve trajedilerinden seçilen oyunlar incelenmektir. Detaylı bir okuma esasında, yazarın önemle ve sıkça sunduğu, ebeveyn/çocuk ilişkisi, cinsel kimlik, birey üzerindeki toplumsal baskı gibi temalar irdelenmektedir. Shakespeare’in yapıtları ve yazar kimliği İngiliz Rönesans kültürel ve sosyo-politik esasları içerisinde değerlendirmek ve bu çerçevede oyun ögeleri, kavramlar, terimler ve kültürel tartışmalar inceleyerek yorumlamak.

İçerik

Rönesans'ının kültürel ve sosyo-politik esasları çerçevesinde William Shakespeare’in komedi ve trajedilerinden seçilen oyunlarını incelenmek, kavramlar, terimler ve kültürel tartışmaları inceleyerek yorumlamak.

Öğretim Yöntemleri

Öğrenci İngiliz Rönesans'ı tarihsel ve politik süreç olarak tanımlar,kültürel ve toplumsal kavramlarıyla değerlendirebilir. William Shakespeare’i dönemde kişisel ve sanatkar kimliği ile tanımlar.Öğrenci trajedi ve komedi türünü geleneksel kökeninden Rönesans kadar ulaşan yapısını değerlendirir. Öğrenci İngiltere kültürünü, sosyal yaşamını yorumlar.İngiliz tiyatrosunun dinsel kökenini açıklayabilir ve kilise başlayan, halk sahnesine ulaşan süreci tanımlar.Seçili oyunların aracılığı ile komedi ve trajedi ögelerini temel kavram, öge ve terimlerini tanımlar, yazınsal inceleme ve yorum ile de kuramsal temelleri saptar. Oyunların metin analizi yapar, eleştirel bir gözle çözümler ve kişiler, durumlar ve olaylar arasında bağıntıları saptayarak, olayları ilişkilendirir ve karşılaştırır.Öğrenci oyun inceleme ve yorum yeteneklerini ve bakış açılarını geliştirir.

Kaynaklar

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024