TÜRK DENİZCİLİK TARİHİ (18. VE 19. YÜZYIL)

İzlence Formu

Ders Adı TÜRK DENİZCİLİK TARİHİ (18. VE 19. YÜZYIL) Kod YKCT7001
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ALİ FUAT ÖRENÇ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde bir denizcilik bilincinin oluşumunun sağlanması; Osmanlı Devleti'nin büyük bir imparatorluk haline gelişinde denizciliğin ve deniz politikalarının önemi; bu gibi tarihi gelişmeler dikkate alınarak günümüz hadiselerinin anlaşılması ve sorunlarının çözümünde yeni fikirlerin ortaya çıkmasının temini temel hedeftir.

İçerik

Türklerin Anadolu'ya gelişinden itibaren başlayan Türk denizciliğini ve gelişme çağlarının bilimsel ölçütlere uygun olarak öğrenciye aktarmak. Selçuklu, Anadolu Beylikleri, Osmanlı ve son olarak Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Türklerin denizcilik alanındaki gelişmeleri, konunun zaman zaman kazandığı uluslararası mahiyet ve söz konusu süreçte denizcilik tarihinde ön plana çıkmış mühim şahsiyetlerin öğrenilmesi.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, Anlatım, Tartışma, Soru-cevap.

Kaynaklar

Ali İhsan Gencer, Bahriye'de Yapılan Islahat Hareketleri ve Bahriye Nezareti'nin Kuruluşu(1789 -1867), Ankara 2001(2. baskı). İdris Bostan, Beylikten İmparatorluğa Osmanlı Denizciliği, İstanbul 2005. Ali Fuat Örenç, Yakındönem Tarihimizde Rodos ve Oniki Ada, İstanbul 2006 .

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024