ANTİK YUNAN-ROMA DEVLET SANATI VE MİMARİSİNDE ANLAM VE SEMBOLİZM

İzlence Formu

Ders Adı ANTİK YUNAN-ROMA DEVLET SANATI VE MİMARİSİNDE ANLAM VE SEMBOLİZM Kod ECTA7012
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. YUSUF GÜRKAN ERGİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Tarih çalışmalarında yazılı belgelerin dışında, arkeoloji gibi yardımcı disiplinlerin katkısı çok büyüktür. Geçmiş uygarlıkların geride bıraktıkları anıtlar sadece sanat ya da mimarlık eserleri olmayıp aynı zamanda yazıtları, tasvir ettikleri tarihi sahneler, dikilme amaçları vb. açılardan tarih yazımının ayrılmaz birer parçalarıdırlar. Bunların incelenmesi maddi kültür kalıntılarla tarihi/toplumsal olaylar arasındaki bağı kurmamıza ve bu olayları daha iyi kavramamıza katkı sağlayacaktır.

İçerik

Yunan-Roma görsel sanatlarıyla (vazo ressamlığı, duvar resimleri vb.) Yunan-Roma devlet anıtları (tapınaklar, zafer anıtları ve zafer takları vb.) üzerinde betimlenen olaylar ve sahnelerin büyük bir kısmı belirli tarihi, askeri, siyasal ya da toplumsal olaylara dair göndermeler içermektedir ve bunlar Antik Çağ devletleri tarafından propaganda aracı veya halkla iletişim kurulabilecek bir ortam olarak değerlendirilmişlerdir. Ders bu eserlerdeki sosyoekonomik ve siyasi sembolizm, anlam ve mesajları inceleyerek tartışacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Sunumla öğretim, anlatım, tartışma, soru-cevap, müze gezileri.

Kaynaklar

Bahn - Renfrew, Archaeology. Theory, Methods and Practice. Boardman, Greek Sculpture. Archaic Period. Boardman, Greek Sculpture Classical Period. Smith, Hellenistic Sculpture. Boardman, Athenian Black Figure Vases. Boardman, Athenian Red Figure Vases. Archaic Period. Boardman, Athenian Red Figure Vases. Classical Period. Lawrence, Greek Architecture. Ward-Perkins, Roman Imperial Arcihtecture.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024