ROMANİZASYON KURAMLARI

İzlence Formu

Ders Adı ROMANİZASYON KURAMLARI Kod ECTA9005
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HAMDİ ŞAHİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Geç Roma Cumhuriyet ve Roma İmparatorluk Dönemlerinde Roma-Anadolu ilişkilerinin incelenerek bir Romanizasyon sürecinden bahsedilip edilemeyeceğini incelemek.

İçerik

Romanizasyon Kuramlarından yola çıkarak, Anadolu'daki Roma egemenlik sürecinin incelenmesi. Dersin Kaynakları; Terminoloji: Romanizasyon, Akkultrasyon, Transkulturasyon, Asimilasyon, Sivilizasyon; Kuramlar: A- Baskın Kültür Kuramı; B- Kendiliğinden Dönüşüm Kuramı; C- Elit Kesim Kuramı; D- Karşılıklı Etkileşim Kuramı. Romanizasyon´un etki alanı ve kapsamı; Roma´nın Doğusu ve Roma´nın Batısı: Bir Karşılaştırma; Roma Cumhuriyeti´nin Anadolu ile ilk Teması; Roma İmparatorluk Dönemi ve Anadolu; Dil, Din, Kültür ve Politik Açıdan Anadolu´da Romanizasyon´un irdelenmesi; Roma Etkileri ve Sorunlar. Öğrencilere ders ile ilgili bir araştırma ödevi verilmekte ve bir sunum yapmaları istenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, Sunuş Yolu ile Öğretim, Tartışma, Soru-cevap, Araştıma konuları verilerek sunumların yapılması sağlamak

Kaynaklar

Hingley, R. Globalizing Roman Culture: Unity, Diversity and Empire, London 2005. Rothe, U. "Die Anfänge der Romanisierungsforschung" şurda: G. Schörner (ed.), Romanisierung - Romanisation. Theoretische Modelle und praktische Fallbeispiele, Oxford 2005, 1-13. Schörner, G. ?Das Zentrum-Peripherie-modell in der Romanisierugsforschung?, şurda: G. Schörner (ed.), Romanisierung - Romanisation. Theoretische Modelle und praktische Fallbeispiele, Oxford 2005, 95-100.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024