ESKİÇAĞDA ANADOLU,EGE VE AKDENİZ TANRILAR DÜNYASI

İzlence Formu

Ders Adı ESKİÇAĞDA ANADOLU,EGE VE AKDENİZ TANRILAR DÜNYASI Kod ECTA9002
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUSTAFA HAMDİ SAYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Birbirinden çok farklı coğrafi özellikler gösteren Eskiçağ Anadolu Ege ve Akdeniz coğrafyasında başta sağlık ve tarım olmak üzere günlük hayatın her aşamasındaki gereksinimler için çeşitli tanrılara başvuruması çok renkli bir tanrılar dünyası yaratmıştır. Eskiçağ tanrılar dünyasında tapınım gören tanrıların tapınakları ve buralarda bulunan arkeolojik ve epigrafik buluntulardan hareketle Anadolu ve çevresindeki bölgelerde yaşayan insanların inanç dünyaları ve sosyal konumları değerlendirlecektir. Ayrıca Anadolu’ da Roma hakimiyetinin başlamasıyla birlikte ortaya çıkan Roma imparatorluk kültü de incelenecektir.

İçerik

Eskiçağ tanrılar dünyasında tapınım gören tanrıların tapınakları ve buralarda bulunan arkeolojik ve epigrafik buluntulardan hareketle Anadolu ve çevresindeki bölgelerde yaşayan insanların inanç dünyaları ve sosyal konumları değerlendirlecektir. Ayrıca Anadolu’ da Roma hakimiyetinin başlamasıyla birlikte ortaya çıkan Roma imparatorluk kültü de incelenecektir. Ders kapsamında tapınak devletler, törenler ve bilicilik merkezleri de ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Sınavlar ve ödevler ile öğrenci değerlendirilmektedir. Ayrıca geçme notu olarak, Yarıyıl sonu sınavı en az 75 ve yıl sonu başarı notu yine en az 75 olması gerekmektedir.

Kaynaklar

Bremmer, J.Greek Religion (Oxford 1994) Burkert, W. Greek Religion (Oxford 1985) Buxton, R. Imaginary Greece: the Contexts of Mythology (Cambridge 1994) Buxton, R. Oxford Readings in Greek Religion (Oxford 2000) Clay, J. S. Hesiod's Cosmos (Cambridge 2003) Csapo, E. Theories of Mythology (Oxford 2005) Dowden, K. The Uses of Greek Mythology (London 1992) Easterling, P. & Muir, J. Greek Religion and Society (Cambridge 1985) Edmunds, L. Approaches to Greek Myth (Baltimore 1990) Harrison, T. Greek Religion: Belief and Experience (London 2001) Price, S. Religions of the Ancient Greeks (Cambridge 1999) Murray, O. Early Greece (1993) Davies, J. K. Democracy and Classical Greece (1993) Bruit Zaidman, L. & Schmitt Pantel P. Religion in the Ancient Greek City (1992) Ogden, D. (ed.), A Companion to Greek Religion (2007) Parker, R. C. T. Polytheism and Society at Athens (Oxford 2007) Parker, R. C. T. Athenian Religion: A History (Oxford 1996) Burkert, W. Greek Religion (1985)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024