MÖ II. BİNYILDA ANADOLU

İzlence Formu

Ders Adı MÖ II. BİNYILDA ANADOLU Kod ECTA7009
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ERKAN KONYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

M.Ö. II. Bin yılda Anadol’u Mezopotamya etkisiyle yazıyla tanışır. Asur Koloni Çağı olarak adlandırılan bu dönemde Anadolu’da yerel beyliklerin hüküm sürdüğü bir siyasi panoroma vardır. Bu arada Mezopotamya ile ticaret yapan çeşitli büyüklükte merkezler oluşmaya başlar. Bölgelerarası uzak mesafe ticaret yaygınlaşmaya başlar. II. Binyılın ilk çeyreğinden itibaren ise Anadolu’da ilk merkezi devlet olarak kabul edilen Hitit Devleri oluşmaya başlar. Bu süreç genel hatlarıyla Eski Krallık, Orta Krallık ve Hitit İmparatorluk Çağı olarak üç bölümde değerlendirilir. Ders bu çerçevede Hitit öncesi dönem ve Hitit Devletinin oluşum ilerleme ve yıkılış sürecini ele alacaktır. Yine Hint-Avrupalı bir topluluk olmaları dolayısıyla Anadolu’ya Hint-Avrupalı toplulukların gelişi ve geçirdikleri süreç ele alınacaktır. Bu çerçevede Frig göçleri, Frig devleri ve Lidya devleri de I. Binyıl Anadolu’sundaki siyasi panoramayı yansıtmak üzere konu edilecektir.

İçerik

Asur Kolini Çağı: Anadolu’nun Yazıyla Tanışması Eski Hitit Krallığı: Siyasi Gelişmeler ve Kültürel Yapı Hitit İmparatorluk Çağı: Anadolu’da İlk Merkezi Devlet Hitit İmparatorluğunun yıkılması, Karanlık Çağ?, Anadolu’da Demir Çağı Geç Hitit Krallıkları Urartular Frigler Lidyalılar Anadolu I. Binyıl Devletleri’nin yıkılış süreci

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, Proje çalışması, Küçük grup çalışması

Kaynaklar

Veli SEVİN, Anadolu Arkeolojisi, Der Yayınları, İstanbul, 1999 Ekrem AKURGAL, Anadolu Kültür Tarihi, Tübitak Yayınları, İstanbul, 1998. Ekrem AKURGAL, Anadolu Uygarlıkları, Net Yayıncılık, İstanbul, 1998. Sevgi AKTÜRE, Anadolu’da Bronz Çağı Kentleri, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, 1992. Sedat ALP, Hitit Çağında Anadolu, Tübitak Yayınları, İstanbul, 2002. Sedat ALP, Hitit Güneşi, Tübitak Yayınları, İstanbul, 2002. Birgit BRANDAU, Harmut Schickert, Hititler, Arkadaş Yayınları, Ankara, 2002. Trevor BRYCE, Hitit Dünyasında Yaşam ve Toplum, Dost Kitabevi, Ankara, 2003. Fatma CANPOLAT (haz.), Boğazköy’den Karatepe’ye Hititbilim ve Hitit Dünyasının Keşfi, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2001. (Sergi, 25 Nisan-30 Haziran 2001) C.W.CERAM, Tanrıların Vatanı Anadolu, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1994. C.W.CERAM, Tanrılar, Mezarlar ve Bilginler, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1994. Muhibbe DARGA, Hitit Sanatı, Akbank Yayınları, İstanbul, 1992. Oliver Robert GURNEY, Hititler, Dost Kitabevi, Ankara, 2001. Ian HODDLER, Çatalhöyük, Leoparların Öyküsü, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2006. Marcella Frang IPANE, Yakındoğu’da Devletin Doğuşu, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2002. Seton LLOYD, Türkiye’nin Tarihi, Tübitak Yayınları, İstanbul, 1998. J.G.MACQUEEN, Hititler, Arkadaş Yayınları, Ankara, 2001. James MELLAART, Yakındoğu’nun En Eski Uygarlıkları, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 1988. James MELLAART, Çatalhöyük Anadolu’da Bir Neolitik Kent, (Çev. Gökçe Bike Yazıcıoğlu), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2003. R.NAUMANN, Eski Anadolu Mimarlığı, Çev. Beral Madra, Ankara, 1975. Savaş Özkan SAVAŞ, Anadolu (Hitit-Luvi) Hiyeroglif Yazıtlarında Geçen Tanrı, Şahıs ve Coğrafya Adları, Ege Yayınları, İstanbul, 2000. Jürgen SEEHER, Hattuşa Rehberi "Hitit Başkentinde Bir Gün", Ege Yayınları, İstanbul, 1999. Veli SEVİN, Anadolu Arkeolojisi, Der Yayınları, İstanbul, 1999. Ahmet ÜNAL, Hititler Devrinde Anadolu, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2002.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024