TARİH VE NÜMİSMATİK

İzlence Formu

Ders Adı TARİH VE NÜMİSMATİK Kod ECTA7004
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ALİYE EROL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Numismatiğin tarihin ana kaynaklarından birini oluşturduğunun altının çizilmesi; tarih ve numismatik arasındaki ilişkinin ortaya konması.

İçerik

İlk derste genel hatlarıyla sikke bilgisi ve numismatik konusunda bilgi verilir. Daha sonra öğrencilere seminer konuları dağıtılır. Konular genellikle bir kent ve o kentin sikkeleri veya bir kral veya imparatorun sikkeleri olabilir. Örneğin, Aspendos ve Sikkeleri, Augustus ve Sikkeleri gibi. Öğrenciler, çeşitli sikke kataloglarından (British Museum Catalogues, Sylloge Nummorum Graecorum, Roman Imperial Coinage vb.) ve internet sitelerinden (www.coinarchives.com ve www.wildwinds.com) yararlanarak yaklaşık 10-20 sayfa tutarında bir seminer ödevi hazırlarlar. Konu ile ilgili Bibliyografya, dersi veren öğretim üyesinden de istenebilir; ancak öğrencilerin daha önceden konuları ile ilgili bir çalışma yapmış olması gerekir).

Öğretim Yöntemleri

Kısmen anlatım, kısmen powerpoint sunumu, ödev konuları verilmesi.

Kaynaklar

Baydur, N., Roma Sikkeleri, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 1998. Carradice, I. ve M. Price, Hellen Dünyasında Sikke (çev. O. Tekin), Homer Kitabevi, İstanbul, 2001. Franke, P.R., Roma Döneminde Küçük Asya. Sikkelerin Yansımasında Yunan Yaşamı, (çev. N.Baydur ve B. Theis-Baydur), Ege Yayınları, İstanbul, 2007. Howgego, C., Sikkelerin Işığında Eskiçağ Tarihi, (çev. O. Tekin), Homer Kitabevi, İstanbul, 1998. Karwiese, S., Antik Nümizmatiğe Giriş, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 1995. Morkholm, O., Erken Hellenistik Çağ Sikkeleri, (çev. O. Tekin), Homer Kitabevi, İstanbul, 2000. Morrisson, C., Antik Sikkeler Bilimi Numismatik. Genel Bir Bakış, (çev. Z. Çizmeli-Öğün), Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2002. Tekin, O., Eskiçağ\\\'da Para. Antik Numismatiğe Giriş, Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Yayınları, İstanbul, 1995. Tekin, O., Bizans Sikkeleri. Yapı Kredi Koleksiyonu, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 1999. Tekin, O., Grek ve Roma Sikkeleri. Yapı Kredi Koleksiyonu, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 1994.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024