SİYASET VE TOPLUM

İzlence Formu

Ders Adı SİYASET VE TOPLUM Kod ULIL7029
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. EMİNE ZEYNEP SUDA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı siyaset bilimi'ne ait temel kavramlar için kent ve mekan üzerinden bir okuma yapmaktır. Kent ve mekanın tarihsel sosyoloji açısından incelenmesi, özellikle günümüzde, küresel dünyada birey ve toplumsal ilişkilerin kent mekanı ile ilişkilenmesi üzerinde durulacaktır. Kent mekanının toplumsal ilişkilere paralel değişimi yalnızca maddi koşullar ve veriler açısından değil, ideoloji, simgeler, imgeler ve siyaset açısından incelenecektir.

İçerik

Bu derste siyaset sosyolojisinin temel kavramlarına paralel olarak kent ve mekanın dönüşümü küresel ve yerel bazda örnekler, özellikle İstanbul kentinin yaşadığı dönüşüm üstünden incelenecektir. Bu derste küresel dünyada kamu yaşamında siyaset ve ideolojinin üretimi ve mekân üzerine tartışmalara odaklanacağız. Bunu yaparken siyaset sosyal yapı, sivil toplum, devlet, demokrasi, siyasal süreçler ve karşı koyuşlar, kamusal alan ve vatandaşlık gibi siyaset sosyolojisinin temel kavramlarını tartışmayı hedefliyoruz. Sözü edilen temel kavramları tartışırken tarihsel örneklere bakacağımız gibi neo-liberal politikalar ve küreselleşme koşullarında ortaya çıkan güncel gelişmeleri eleştirel bir gözle değerlendireceğiz.

Öğretim Yöntemleri

Ders haftalık programlar çerçevesinde sunumlar ve tartışmalar şeklinde ilerleyecektir. Öğrencilerin haftalık okumaları yapmış olmaları ve derse katılmaları esastır.

Kaynaklar

Richard Sennett, Ten ve Taş: Batı Uygarlığında Beden ve Şehir, Metis, 2011. Platon, Devlet, çev. Hasan Ali Yücel, Türkiye İş Bankası, 21.baskı, 2011. Aristoteles, Politika, çev. Mete Tunçay, Remzi, 13.baskı, 2010. Ellen Meiksins Wood, Yurttaşlardan Lordlara: Eskiçağlardan Ortaçağlara Batı Siyasal Düşüncesinin Toplumsal Tarihi, çev. Oya Köymen, Yordam, 2008. Ellen Meiksins Wood, Özgürlük ve Mülkiyet: Rönesanstan Aydınlanmaya Batı Siyasi Düşüncesinin Toplumsal Tarihi, Yordam, 2012. Fatmagül Berktay, Politikanın Çağrısı, bölüm: 1-2, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2010, s.12-51. Tom Bottomore, Siyaset Sosyolojisi, çev. Erol Mutlu, Teori, 1987. Larry Ray, “State and Civil Society: Civil Society and the Public Space”, Blackwell Companion to Political Sociology içinde, Nash and Scott, Blackwell, 2001, p.219-229. Richard Sennett, Kamusal İnsanın Çöküşü, Ayrıntı, 2010. Yasemin Nuhoğlu Soysal, “Changing Citizenship in Europe: Remarks on Postnational Membership and the National State”, David Cesarani-Mary Fulbrook edt., Citizenship, Nationality and Migration in Europe, Routledge, 1996, p.17-29. Bryan S.Turner, “Introduction”, The Blackwell Companion to Social Theory, Blackwell, 1997, s.1-19. Yael Navaro-Yashin, “Uses and Abuses of ‘State and Civil Society’ in Contemporary Turkey”, New Perspectives on Turkey, No.18, Spring 1998, s.1-22. Özgür Adadağ-Cemil Yıldızcan (derl.), “Küreselleşmenin Yüzleri”, Küreselleşme ve Demokrasi içinde, Dipnot, 2011, s.747. Jan Gehl, Life Between Buildings: Using Public Space, Translated to English by Jo Koch, Von Nostrand Reinhold Company, 1987. Michel de Certau, Gündelik Hayatın Keşfi-I, çev. Lale Arslan Özcan, Dost, 2009, s.185-209. Henri Lefebvre, The Production of Space, Translation to English: Donald Richardson-Smith, Blackwell, 1991. David Harvey, “Toplumsal Adalet, Postmodernizm ve Kent”, 20.Yüzyıl Kenti içinde, derl.çevl.Bülent Duru, Ayten Alkan, Ankara: İmge Kitabevi, 2000, s.215-248. David Harvey, “The Right to the City", David Harvey, New Left Review, no: 53, September/October 2008, s.23-40.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024