İKTİDAR,ÖZNE,SİYASET

İzlence Formu

Ders Adı İKTİDAR,ÖZNE,SİYASET Kod 100
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MEHMET ARISAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Genel olarak dersin amacını şu şekilde sıralayabiliriz: Sosyal bilim alanında daha geniş bir değerlendirme perspektifi sunmak. Öğrencilerin, benlik ve/ya bireysellik algısının sosyal ve siyasal yapılanmalarla olan yakın ilişkisini kavramalarını sağlamak. Öğrencilerin, algı, anlam ve söylem gibi olguların sosyal fenomenlerin incelenmesi ve anlaşılmasındaki önemini kavramalarına yardımcı olmak. Sınıf tartışmaları ve yazılı ödevler yoluyla ders konusu çerçevesinde öğrencilerin eleştirel okuma ve analitik düşünce üretmelerine yardımcı olmak.

İçerik

Bu ders insanın kendi benliğini oluşturma süreçleri ile siyasetin ilişkisini analiz etmektedir. Derste temel hegemonya kavramlarından başlayarak insanın siyasal anlamda benlik ve algısını şekillendiren süreçler dilbilim, göstergebilim ve de özellikle psikanaliz gibi kuramlar üzerinden incelenecek ve bu doğrultuda insanın kendini vareden ve kuşatan algı kalıplarının ötesinde düşünebilmesin ve davranabilmesi olasılıkları tartışılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Konferans

Kaynaklar

George W.F. Hegel, "Tinin Görüngübilimi", Alexander Kojeve, "Hegel Felsefesine Giriş" Maurice Merleau-Ponty, "Algının Fenomonolojisi", İthaki, 2017. Ferdinand de Saussure, "Genel Dilbilim Dersleri", 2001, Roland Barthes, "Çağdaş Söylenler" Metis 2001, "S/Z" Sel Yay. 2016, Michel Foucault, "Bilginin Arkeolojisi 2016, "Özne ve İktidar" Ayrıntı, 2011. Sigmund Freud "Metapsikoloji" İdea, 2000, Malcolm Bowie "Lacan" 1997. Slavoj Zizek "Tüm Eserlerinden Muhtelif Seçmeler"

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024