KARŞILAŞTIRMALI SİYASET

İzlence Formu

Ders Adı KARŞILAŞTIRMALI SİYASET Kod SBUS9001
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SERPİL ÇAKIR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Devlet, devlet-toplum, devlet-birey ilişkisine nasıl bakılabilir? Devletler, uygarlıklar, kurumlar, toplumsal hareketler, devrimler, sınıflar nasıl analiz edilebilir? Bu alandaki yöntem ve teorik netliğe kavuşmuş yaklaşımların ışığında elbette… Dersimizde tarih, siyaset bilimi, sosyoloji, iktisat gibi çeşitli sosyal bilim disiplinlerinden yararlanan tarihsel sosyoloji yaklaşımını, bu yaklaşımdan üretilen metinleri okuyarak bu amacı gerçekleştirmeye çalışacağız. Bu arada tarih yazımını da ihmal etmeyecek, tarihsel sosyoloji yanında, feminist tarih, post kolonyal tarih, madun tarihi gibi yazım türlerine de bakacağız.

İçerik

Devletleri, devrimleri, uygarlıkları, toplumsal hareketleri, tarih yazımının türlü yaklaşımlarıyla özellikle de tarihsel sosyolojinin teorisi ve yöntemi ile analiz edebilmek için gerekli donanımı sağlayabilmek.

Öğretim Yöntemleri

Konferans (%70), seminer (%10), grup çalışması (%20)

Kaynaklar

-Georg G. Iggers, Yirminci yüzyılda Tarih Yazımı: bilimsel Nesnellikten Postmodernizme, çev. Gül Çağalı Güven, Tarih Vakfı Yurt yay., İstanbul, 2000 -Theda Skocpol (der), Tarihsel Sosyoloji: Bloch’tan Wallerstein’e Görüşler ve Yöntemler, Tarih Vakfı Yurt yay., İstanbul, 1999. -Ferdan Ergut, Ayşen Uysal (der), Tarihsel Sosyoloji: Stratejiler, Sorunsallar ve Paradigmalar, Dipnot yay., Ankara, 2007. -Ferdan Ergut, “Tarihsel Sosyolojinin İmkanları”, Birikim yay, İstanbul, 2001-2002. -Elisabeth Özdalga (der), Tarihsel Sosyoloji Söyleşiler: Şerif Mardin, Mehmet Genç, Çağlar Keyder, Ali Yaşar Sarıbay, Fethi Açıkel, Oktay Özel, Ferdan Ergut, Doğu-Batı yay., Ankara, 2003. -Theda Skocpol, Devletler ve Toplumsal Devrimler, İmge yay, Ankara, 2004. - Barrington Moore, Diktatörlüğün ve Demokrasinin Toplumsal Kökenleri, çev. Şirin Tekeli ve Alaeddin Şenel, İmge yay., Ankara, 2003. -Silvia Federici, Caliban ve Cadı, Otonom yay, İstanbul, 2011. -Selim Deringil, İkidarın Sembolleri ve İdeolojileri, Doğan Egmont yay, İstanbul, 2002. -Karen Barkey, Eşkıyalar ve Devlet, Tarih Vakfı Yurt yay, İstanbul, 2011. -Karla Ginzburg, Peynirler ve Kurtlar, Bir 16.yüzyıl Değirmencisinin Evreni, çev. Ayşen Gür, metis yayınları, İstanbul, 2007, 3.baskı. -Gündüz Vassaf, Tarih Yargılı Yorum, İletişim yay, İstanbul, 2010. - Charles Tilly, Zor, Sermaye ve Avrupa Devletlerinin Oluşumu, İmge yay., Ankara, 2001. -Karen Barkey, Mark Von Hagen, İmparatorluk Sonrası Sovyetler Birliği ve Rus, Osmanlı ve Habsburg İmparatorlukları, Versus yay, İstanbul, 2012. -Fernand Braudel, Uygarlıkların Grameri, İmge yay, Ankara, 2012.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024