MODERN ORTADOĞU'DA TARİH VE SİYASET

İzlence Formu

Ders Adı MODERN ORTADOĞU'DA TARİH VE SİYASET Kod 100
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ADİL BAKTIAYA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı modern Ortadoğu tarihiyle ilgili genel bilgiler kazandırmak, sürecin dinamikleri ve dönüm noktaları hakkında bilgiler vermek, günümüz Ortadoğu?sundaki çatışmaların tarihsel kökleri ve devletlerle devlet dışı aktörlerin ortaya çıkış süreçleri ile halihazırı konusunda bilgilendirmek, Ortadoğu ülkeleri bağlamında uluslararası politika ile iç politika arasında bağlar kurmasını sağlamaktır.

İçerik

"Ortadoğu'da Tarih ve Siyaset" dersi Modern Ortadoğu'yu ortaya çıkartan sosyal, ekonomik ve siyasi gelişmelere dair öğrencilerin tarih bilgisine katkıda bulunmak, böylece günümüzde Ortadoğu'da var olan çatışmaları tarihsel kökleriyle birlikte ele alacak analizleri yapabilmeleri için gerekli asgari donanımı sağlamak amacıyla düzenlenmiştir. Ortadoğu'da modern siyasi düşüncenin oluşumu, devletlerle devlet dışı aktörlerin ortaya çıkış süreçleri ile halihazırı konusunda öğrencilere asgari bilgilerin verilmesi ve sonuçta öğrencinin Ortadoğu ülkeleri bağlamında tarih ile bugün ve uluslararası politika ile iç politika arasında bağlar kuracak düzeye gelmesi hedeflenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Konferans

Kaynaklar

Atacan, F (2004) Değişen Toplumlar Değişmeyen Siyaset: Ortadoğu, İstanbul, Bağlam Y. Baktıaya, A.(2008) Osmanlı Suriyesi?nde Arapçılığın Doğuşu: Sosyo-Ekonomik Değişim ve Siyasi Düşünce, İstanbul: Bengi Y. Ceveland, W.(2008). Modern Ortadoğu Tarihi, çev: Merhmet Harmancı, İstanbul: Agora Y. Davişa, Adid (2004), Arap Milliyetçiliği: Zaferden Umutsuzluğa, çev: Lütfi Yalçın, Literatür Y., İstanbul. Ebu Rebi, İbrahim (2005), Çağdaş Arap Düşüncesi, çev: İbrahim Kapaklıkaya, Anka Y., İstanbul. Hourani, Albert (1994), Çağdaş Arap Düşüncesi:1967 Sonrası Arap Entelektüel Tarihi Araştırmaları, çev: Latif Boyacı, Hüseyin Yılmaz, İnsan Y., İstanbul. Pappe, Ilan (2009), Ortadoğu\\\'yu Anlamak, çev: Gül Atmaca, NTV Yayınları, İstanbul. Pappe, Ilan (2007), Modern Filistin Tarihi, çev: Nur, Plümer, Phoenix Y., Ankara.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024