SİYASAL PARTİLER VE PARTİ SİSTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı SİYASAL PARTİLER VE PARTİ SİSTEMLERİ Kod 100
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MUSTAFA ÇAĞATAY ASLAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Temsili demokratik rejimlerin en temel kurumları olarak tanımlanabilecek siyasi partilerin ve bu partilerin birbirleri ile olan etkilişimlerinin ürünü olan siyasal parti sistemlerinin kavranması.

İçerik

Siyasi partilerin oluşmasına ve sonrasında farklı siyasi parti modellerinin gelişimine sebep olan sosyal ve ekonomik değişkenler tartışılacaktır. Siyasi parti modelleri (elit, kitle, catch-all, kartel ve şirket tipi) parti organizasyonu, partiye üyelik, parti üyelerin fonksiyonu, parti disiplini ve parti içi demokrasi gibi siyasal partilerin kendi iç yapılarına ilişkin özellikler bağlamında mukayeseye tabi tutulacaktır. Bir siyasal birimde mevcut bir siyasi partinin aynı birimdeki diğer siyasi partilerle olan etkileşimi sonucu ortaya çıkan parti sistemleri seçim ittifakları, siyasi yelpazede konumlanma, seçim stratejileri, sistemin kutuplaşma derecesi gibi konular bağlamında tartışılacaktır. Örnek ülke olarak Türkiye üzerinde durularak, 1950 - 2018 arası dönemde, Türkiye'de siyasal parti sistemlerinin geçirdiği değişimler üzerine tartışmalar yapılacaktır. Ders kapsamında, siyasal partilerin başka ülkelerde bulunan benzer ideolojik görüşe sahip partilerle kurdukları ulus-aşırı siyasal gruplar ve bu grupların üye partilere olan etkisi tartışılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Metin analizi. Öğrenci sunumları.

Kaynaklar

Tunaya, T. Z. (2015) Türkiye'de Siyasal Partiler, Cilt 3 İletişim Yayıncılık: İstanbul Örs, Birsen (der) (2007) 19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla Modern Siysasi İdeolojiler, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları: İstanbul. Özbudun, Ergun (2011) Türkiye'de Parti ve Seçim Sistemi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları: İstanbul. Duverger, Maurice (1986) Siyasi Partiler, (Çeviren: Ergun Özbudun), Bilgi Yayınevi: İstanbul

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024