SEMİNER

İzlence Formu

Ders Adı SEMİNER Kod ULIL9017
Kredi 0 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 0
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYŞEGÜL KOMSUOĞLU ÇITIPITIOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerde yöntem sorunlarının incelenmesini ve farklı disiplinlerin yöntem konusunda geliştirdiği yaklaşımların tartışılmasını amaçlar.

İçerik

Derste bilimsel bilginin niteligi uzerine metodolojik ve epistemolojik tartismalar incelenmektedir. Doga bilimleri ve sosyal bilimler arasindaki ayrim, bilimin tekilligi/ evrenselligi sorunu, pozitvist ve elestirel okullar ile farkli disiplin alanlarindaki yontem tartsimalari, dersin baslica konularini olusturmaktadir.

Öğretim Yöntemleri

Sozlu anlatim, sunum

Kaynaklar

Doğan Özlem, Doğa Bilimleri- Sosyal Bilimler Ayrımı Üstüne, Toplum ve Bilim, 1998 Ingvar Johannson, Anglosakson Bilim Felsefesi, Felsefe Yazıları Dergisi, 1982 Karl Popper, Toplumbilimlerinin Mantığı, Felsefe Yazilari Dergisi, 1982 Nermin Abadan Unat, Sosyal Bilimlerde Yeni Gelişmeler: Modernizm-Postmodernizm, Toplum ve Bilim, 1990 Gulbenkian komisyonu raporu, Sosyal Bilimleri Açın Paul Rabinow ve William Sullivan (der.), Toplumbilimlerinde Yorumcu Yaklaşım Deniz Yay., 2008, 1 ve 3. Bölümler. Pozitivizm/ eleştirel teori- Levent Köker, İki Farklı Siyaset, Dipnot Yay.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024