ZİYARETÇİ İZLEME YÖNTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı ZİYARETÇİ İZLEME YÖNTEMLERİ Kod PYMI7028
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi AYÇA YEŞİM ÇAĞLAYAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ziyaretçi özelliklerine ilişkin doğru ve güvenilir bilgi elde etmek amacıyla yapılan ziyaretçi sörveyinde uygulanabilir bir gözlem planının nasıl oluşturulduğunu sorgulamak. Elde edilecek bilgi çeşidine, fiziksel koşullara, maddi olanaklara bağlı olarak farklı mekansal alanlarda Yararlanılacak gözlem yöntemlerini incelemek ve uygulama örneklerini irdelemek

İçerik

Kentsel ve kırsal açık alan sisteminde, Rekreasyonel kaynak planlama, tasarım, uygulama ve yönetim stratejisi için uygulanabilir bir karar alınırken hedef kitleyi oluşturan ziyaretçi özelliklerinin bilinmesi esastır. Ziyaret ve ziyaretçi özelliklerine ait kantitatif ve kalitatif veriler ile ziyaretçi deneyimlerinin rekreasyonel kalitesini arttırmanın yanı sıra, olumsuz etkileri kontrol etmek amacıyla tasarlanmış sistem yaklaşımları gözden geçirilerek irdelenebilmekte, rekreasyon olanaklarının çeşitliliği ve alan kullanım kararlarının doğruluğu sorgulanabilmektedir Ziyaretçi özelliklerine ilişkin doğru ve güvenilir bilgi elde etmek amacıyla ziyaretçi izleme planı oluşturulmalıdır. Gerçekleştirilecek olan veri toplama doğru ve uygun izleme yöntemleri kullanılmalıdır.Yararlanılacak izleme yöntemi, elde edilecek bilgi çeşidine, fiziksel koşullara, maddi olanaklara, analiz yöntemlerine vb. göre değişmektedir. Bu ders kapsamında ağırlıklı doğal alanlarda olmak üzere , rekreasyon planlamasında ziyaretçi izleme yöntemlerinin önemi ve kapsamı anlatılarak,farklı ziyaretçi izleme yöntemlerinin sistem yaklaşımları ve uygulama süreçleri işlenerek, analiz yöntemleri açıklanmakta ve günümüz yaklaşımları irdelenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, tartışma, soru-cevap, ödev

Kaynaklar

Muhar, A., Arnberger, A., Brandenburg, C., 2002: Methods for visitor monitoring in recreational and protected areas: An overview, Monitoring and Mangement of Visitor Flows in Recreational and Protected Areas Conference Proceedings, pages 1-6 Tourism and Recreation Research Unit, 1983: Recreation Site Survey Manual: Methods and techniques for conducting visitor surveys, Edinburgh, British Columbia, ISBN: 0-419 12680-5 Erkkonen J., Sievanen, T. (2002): Standardisation of Visitor Surveys-Experiences from Finland , Monitoring and Mangement of Visitor Flows in Recreational and Protected Areas Conference Proceedings, pages 252-257. Cessford, G., Muhar, A., 2003: Monitoring Options for Visitor Numbers in National Parks and Natural Areas, Journal for Nature Conservation 11, 240-250.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024