ORMAN NAKLİYAT METODLARI

İzlence Formu

Ders Adı ORMAN NAKLİYAT METODLARI Kod ORMH9149
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MURAT DEMİR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, ormanlarımızda üretilen asli orman ürünlerinin ve odun dışı orman ürünlerinin nakliyatının uygun metodlar, teknik ve teknolojilerinin kullanımıyla yapılması, ürünlerin taşınması, depolanması ve bunların maliyetlerinin belirlenmesi, orman nakliyat metodlarının uygulanmasında orman işçiliği, ergonomi ve işgüvenliği, bilgisayar destekli orman nakliyat metodu belirleme konularında bilgi vermektir.

İçerik

Ormanların işletmeye açılması. İşletmeye açma ve nakliyat tesisleri. Orman nakliyat metodları. Bölmeden çıkarma (primer transport). Orman ürünlerini bölmeden çıkarma metodları. Uzun mesafeli nakliyat (sekonder transport) ve metodları. Yükleme ve boşaltma metodları. Yükleme ve boşaltma çalışmalarında verim. Orman içi istif yerleri ve orman depoları. İstif ve depolama teknikleri. Orman nakliyatında kullanılan araçlar. Orman nakliyatında maliyet hesaplarının yapılması. Orman nakliyat metodlarının uygulanmasında orman işçiliği, ergonomi ve iş güvenliği. Orman nakliyat metodlarının bilgisayar destekli olarak belirlenmesi. Orman nakliyat metodunun belirlenmesinde kullanılan bilgisayar yazılımları. Bilgisayar destekli yöntemin sağladığı yararlar

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, Tartışma, Soru-cevap, Proje çalışması.

Kaynaklar

Bayoğlu, S., 1997: Orman Transport Tesisleri ve Taşıtları. İ.Ü.Orman Fakültesi Yayın No: 434, İstanbul. Erdaş, O., 1997: Orman Yolları. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi Yayın No: 26, Trabzon. Bayoğlu, S., 1996: Orman Nakliyatının Planlanması. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Yayın No: 8, İstanbul. Acar, H.H., 1998: Transport Tekniği ve Tesisleri. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi Ders Notu:56, Trabzon. ILO, 1998: Safety and health in forestry work: An ILO code of practice. ISBN 92-2-110826-0, Geneva. Demir, M. 1996: İ.Ü.Orman Fakültesi Araştırma ve Uygulama Ormanı?nın Yol Şebekesi ve Nakliyat Planlamasının Yapılması. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Demir, M. 2002: Bolu Mıntıkasında Orman Yol Şebeke ve Nakliyat Planlarının Bilgisayar Ortamında Düzenlenmesi. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul. MacDonald, A.J., 1999: Harvesting Systems and Equipment in British Columbia. Forest Engineering Research Institute of Canada, Handbook No: HB-12, Canada. Öztürk, T., 2003: Ülkemiz Dağlık Mıntıka Ormanlarında Orman Ürünlerinin Değişik Tipte Orman Hava Hatlarıyla Taşınması. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul. Öztürk, T., 1997: Artvin Bölgesinde Vinçli Hava Hatlarından Yararlanma İmkanları. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Rodriguez, E.O., 1986: Wood Extraction with Oxen and Agricultural Tractors. FAO, Paper No: M-30, Rome. Anonim, 2002: Code of Practice for Timber Harvesting. Guyana Forestry Commission Paper, Guyana. Kellogg, L. and Olsen, E.D., 1984: Increasing the Productivity of A Small Yarder: Crew Size, Skidder Swinging, Hot Thinning. Oregon State University, Forest Research Lab No: 46, USA.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024