ORMAN NAKLİYAT PLANLAMASI

İzlence Formu

Ders Adı ORMAN NAKLİYAT PLANLAMASI Kod ORMH9128
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MESUT HASDEMİR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, ormanlarda üretilen asli ve odun dışı orman ürünlerinin nakliyatının planlanmasından başlayarak uygun üretim teknik ve teknolojilerinin kullanımıyla nakliyatın yapılması, ürünlerin taşınması, depolanması ve bunların maliyetlerinin belirlenmesi gibi tüm nakliyat sürecinin tanıtılmasıdır.

İçerik

Orman nakliyatı planlaması ile ilgili esaslar. Ormanların işletmeye açılması, primer ve sekonder transport teknikleri, zeminleri nakliyat yönünden sınıflandırılması, işletmeye açma tesis ve araçlarına göre işletmeye açma şekilleri, ana işletmeye açma tesisleri olarak yol ve hava hattı şebekeleri, nakliyat yönünün belirlenmesi, orman içi nakliyat tesis ve araçları olarak sürütme yolları, traktör yolları, kablolu taşıma şekilleri ile bu amaçlarla kullanılan çeşitli metot ve araçların bir bütün olarak planlanması, üretimde kullanılan makinalar, üretimde maliyet hesaplarının yapılması, istif ve depolama teknikleri, üretimde kullanılan modern üretim araçları ve teknikleri, üretim işçiliği, ergonomi ve iş güvenliği.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, Tartışma, Soru-cevap, Proje çalışması.

Kaynaklar

Bayoğlu, S., 1997: Orman Transport Tesisleri ve Taşıtları. İ.Ü.Orman Fakültesi Yayın No: 434, İstanbul. - Erdaş, O., 1997: Orman Yolları. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi Yayın No: 26, Trabzon. - Bayoğlu, S., 1996: Orman Nakliyatının Planlanması. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Yayın No: 8, İstanbul. - Acar, H.H., 1998: Transport Tekniği ve Tesisleri. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi Ders Notu:56, Trabzon. - ILO, 1998: Safety and health in forestry work: An ILO code of practice. ISBN 92-2-110826-0, Geneva. - Demir, M. 1996: İ.Ü.Orman Fakültesi Araştırma ve Uygulama Ormanı?nın Yol Şebekesi ve Nakliyat Planlamasının Yapılması. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. - Demir, M. 2002: Bolu Mıntıkasında Orman Yol Şebeke ve Nakliyat Planlarının Bilgisayar Ortamında Düzenlenmesi. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul. - MacDonald, A.J., 1999: Harvesting Systems and Equipment in British Columbia. Forest Engineering Research Institute of Canada, Handbook No: HB-12, Canada. - Öztürk, T., 2003: Ülkemiz Dağlık Mıntıka Ormanlarında Orman Ürünlerinin Değişik Tipte Orman Hava Hatlarıyla Taşınması. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul. - Öztürk, T., 1997: Artvin Bölgesinde Vinçli Hava Hatlarından Yararlanma İmkanları. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. - Rodriguez, E.O., 1986: Wood Extraction with Oxen and Agricultural Tractors. FAO, Paper No: M-30, Rome. - Anonim, 2002: Code of Practice for Timber Harvesting. Guyana Forestry Commission Paper, Guyana. - Kellogg, L. and Olsen, E.D., 1984: Increasing the Productivity of A Small Yarder: Crew Size, Skidder Swinging, Hot Thinning. Oregon State University, Forest Research Lab No: 46, USA.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024