AHŞAP YAPI FİZİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı AHŞAP YAPI FİZİĞİ Kod OEMU7028
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. TÜRKER DÜNDAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ahşap yapıların tasarımında ahşabın fiziksel özelliklerini dikkate alarak tasarımda doğru bir şekilde kullanılmasını öğretmek, ahşap yapılarda ve yapı elemanlarında rutubet etkilerini minimize edecek uygulama esaslarını öğretmek, ısı ve ses yalıtım esaslarını öğretmek, ahşap yapılarda fiziko-kimyasal etkilerle yıpranmayı minimize edecek uygulama esaslarını öğretmektir.

İçerik

Ağaç Malzemenin Önemli Fiziksel Özellikleri, Ahşabın Yapılarda Kullanıldığı Yerler, Odun-Su İlişkileri, Ahşap Yapılarda Rutubet kaynakları ve Rutubetten Kaynaklanan Problemler, Temel, Duvar, Çatı Tasarımında ve Diğer Yapı Elemanlarında Rutubete Karşı Önlemler, Ahşap Yapılarda Ses Yalıtımı ve Akustik Özellikler, Duvarlarda Zemin Döşemelerinde ve Diğer Ahşap Yapı Elemanlarında Ses Yalıtımı, ,Ahşap Yapı Elemanlarında Akustik Özellikler, Ahşap Yapılarda Isı Yalıtımı, Isı İletkenliği Katsayısı, Ağaç Malzemede Isı Yayılma Yolları Ve Yayılan Isı Miktarının Belirlenmesi, Duvarlarda, Çatılarda ve Diğer Ahşap Yapı Elemanlarında Isı Yalıtımı, Ahşap Yapılarda Fiziko-Kimyasal Etkiler Ve Yıpranma, Ahşap Yapılarda ve Yapı Elemanlarında Rutubet, Isı ve Ses yalıtımı ve yıpranma etkileri ile ilgili standart test yöntemleri

Öğretim Yöntemleri

Sözlü sunum,Soru-cevap,Yorum-tartışma,uygulama

Kaynaklar

Türker Dündar, 2010: Ahşap Yapı Fiziği ders notları. Murat Eriç, 1994: Yapı Fiziği ve Malzemesi. Literatür Yayınları, ISBN 975-7860-01-8. Reha Günay, 2007: Geleneksel Ahşap Yapılar, Sorunları ve Çözüm Yolları. Birsen Yayınevi, ISBN 286-3. Yılmaz Bozkurt, Yener Göker, 1996: Fiziksel ve Mekanik Ağaç Teknolojisi. İ.Ü. Yayınları, ISBN 975-404-420-1. Muhtelif yerli ve yabancı kaynaklar.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024