ORMAN ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİSİNDE İŞ GÜVENLİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı ORMAN ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİSİNDE İŞ GÜVENLİĞİ Kod OEMU7013
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MUVAFFAK OSMAN ENGÜR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Orman endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik tehlikeler ve riskler, risk değerlendirme, kontrol ve korunma yolları, iş güvenliği yasa ve yönetmelikleri, güvenli çalışma ortamı konularında temel ve ileri düzeyde bilgiler vermek ve iş güvenliği kültürü oluşturmaktır.

İçerik

İş sağlığı ve güvenliği genel kavram ve tanımlar, İş sağlığı ve güvenliği temel ilkeler, kaza zinciri, kaza nedenleri, meslek hastalıkları ve sınıflandırma, iş kazası ve meslek hastalıkları maliyetleri, orman ürünleri endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliği problemlerinin belirlenmesi ve kontrolü, iş güvenliği kuralları ve uyarı işaretleri, kaza araştırması, iş kazası ve meslek hastalıklarında hukuki ve cezai sorumluluklar, risk değerlendirme, ilk yardım.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, Küçük grup çalışması.

Kaynaklar

Orman Endüstrisinde İş güvenliği ders notları (O.ENGÜR, 2004)İş güvenliği (TMMOB Makine mühendisleri odası, 2003)İş sağlığı ve güvenliği el kitabı (T. ÖZCAN, G. KARAÇİVİ- Siemens, 2004)5 adımda risk değerlendirmesi (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2006)İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri ve risk değerlendirme metodolojileri (Ö. ERKILIÇ, 2005)Ergonomics guideline for the furniture manufacturing ındustry (AFMA, 2002)A manual to increase efficiency and reduce injuries- Lumber Handling in sawmills (Department of labor and industries-WS, 2002)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024