İLERİ AHŞAP MEKANİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı İLERİ AHŞAP MEKANİĞİ Kod OEMU9071
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. TÜRKER DÜNDAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bir endüstriyel hammadde ve yapı malzemesi olarak ahşabın mekanik özelliklerinin ve bu özelliklerin etkileşim içerisinde olduğu faktörlerin detaylı bir şekilde incelenmesidir

İçerik

Gerilme, Deformasyon ve Transformasyon; basit gerilme-deformasyon sistemleri, gerilme ve deformasyonun bileşenleri, transformasyonlar. Ortotropik Elastisite; genelleştirilmiş belirleyici ilişki, ortotropik davranış, ortotropik materyaller için elastikiyet modülü matrisi, düzlem sistemleri, kompozitlerin elastikiyeti. Elastik Teorinin Basit Sistemlere Uygulanması; tek eksenli çekme ve basınç, basit eğilme, burulma, flambaj. Reolojik Karakteristikler; sünme ve gevşeme, döngüsel yükler, reolojinin matematik modelleri, viskoelastik parametreler. Dinamik Davranış; çarpma, çarpmanın kompozitlere uygulanması, vibrasyonun temel kavramları, vibrasyonun modellenmesi, sürekli cisimlerde vibrasyon, kompozitlerde vibrasyon. Kırılma; aksiyal kuvvetler altında kırılma, eğilmede kırılma, kırılmanın kestirilmesi, kırılma teorisi.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü sunum,Soru-cevap,Yorum-tartışma,uygulama

Kaynaklar

J. Bodig, B.A. Jayne, 1993: Mechanics of Wood and Wood Based Composites, Krieger Publishing Company ISBN 0-89464-777-6. F.F.P. Kollmann, W.A. Cote, 1968: Principles of Wood Science and Technology Volume I; Solid Wood. Springer-Verlag Berlin Heidelberg New York. H.P. Brown, A.J. Panshin, C.C. Forsaith, 1952: Textbook of Wood Technology Volume II. McGraw-Hill Book Company, Inc. Newyork.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024